Jo, mám slabost pro chlapecké typy, a Jamie Oliver se mi zdá opravdu roztomilý i s tím svým šlapáním si po jazyku. Když se začal objevovat na obrazovkách, krutě jsem ho podcenila. Takový ten „televizní kuchař“, říkala jsem si. Ale on mě s každou svou kuchařkou stále více přesvědčuje, že opravdu umí. Jeho recepty jsou původní, překvapivé a zdravé. Kdo umí číst, umí i vařit – o jeho knihách to platí beze zbytku. Mám je ráda. A nejenom kvůli tomu, že v nich má spoustu svých fotek. Třeba i díky téhle pomazánce z uzeného pstruha. Zapomeňte na rozblemcanou rybičkovou pomazánku z táborů, pojďte to zkusit „po anglicku“. (Recept je převzatý z knihy Jamie Oliver, Moje Velká Británie/Jamie’s Great Britain.)
Na krémovou rybí pomazánku podle Jamie Olivera budete potřebovat:
- 125 g tvarohu nebo žervé
- 2–3 vrchovaté lžičky strouhaného nebo naloženého křenu
- 1 chemicky neošetřený citron
- jarní cibulka na posypání
- mořská sůl a mletý pepř
- 125 g pstruha uzeného horkým kouřem, bez kůže
- řepkový olej
- kornbageta (nebo jiné celozrnné pečivo) podávání
Utřete žervé s kůrou z celého a šťávou z půlky citronu, křenem, solí a pepřem. Pomazánka má být výrazná, proto se nebojte jejich množství. Přidejte pstruha naloupaného na menší kousky, odstraňte při tom kostičky i kůži, a opatrně zamíchejte – kousky mají být patrné, proto míchejte s citem. Připravenou směs přesuňte do hezké servírovací misky, posypte navrch jarní cibulkou, zakapejte olejem a nechte v chladu odležet.
PS: Jamie sice tuhle dobrotu podává s yorkshirským pudinkem*, já ji mám ale nejraději s křupavou kornbagetou a okurkou jako lehkou večeři.

Yorkshirský pudink je součást tradičního anglického slavnostního oběda a je spojován vždy s upečením roast-beefu s hnědou omáčkou z výpeku a orestovaných brambor.
* Aby bylo zcela jasno, yorkshirský pudink nemá s naším nic společného. Je součástí tradičního anglického slavnostního oběda a je spojován vždy s upečením roast-beefu s hnědou omáčkou z výpeku a orestovaných brambor. Takže žádný dezert, ale náhrada za brambory, rýži, nebo jiné přílohy k masu. Pudinky z hrabství Yorkshire se dělají z jednoduchého těstíčka z mouky, mléka a vajec. To se pak rychle usmaží v pánvičce na vdolky nebo upeče ve formě na muffiny. Díky rychlé přípravě je yorkshirský pudink křupavý na povrchu, kyprý uvnitř a velmi chutný.