Jo, mám slabost pro chlapecké typy, a Jamie Oliver se mi zdá opravdu roztomilý i s tím svým šlapáním si po jazyku. Když se začal objevovat na obrazovkách, krutě jsem ho podcenila. Takový ten „televizní kuchař“, říkala jsem si. Ale on mě s každou svou kuchařkou stále více přesvědčuje, že opravdu umí. Jeho recepty jsou původní, překvapivé a zdravé. Kdo umí číst, umí i vařit – o jeho knihách to platí beze zbytku. Mám je ráda. A nejenom kvůli tomu, že v nich má spoustu svých fotek. Třeba i díky téhle pomazánce z uzeného pstruha. Zapomeňte na rozblemcanou rybičkovou pomazánku z táborů, pojďte to zkusit „po anglicku“. (Recept je převzatý z knihy Jamie Oliver, Moje Velká Británie/Jamie’s Great Britain.)

uzeny pstruh

Na krémovou rybí pomazánku podle Jamie Olivera budete potřebovat:

  • 125 g tvarohu nebo žervé
  • 23 vrchovaté lžičky strouhaného nebo naloženého křenu
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • jarní cibulka na posypání
  • mořská sůl a mletý pepř
  • 125 g pstruha uzeného horkým kouřem, bez kůže
  • řepkový olej
  • kornbageta (nebo jiné celozrnné pečivo)  podávání

Utřete žervé s kůrou z celého a šťávou z půlky citronu, křenem, solí a pepřem. Pomazánka má být výrazná, proto se nebojte jejich množství. Přidejte pstruha naloupaného na menší kousky, odstraňte při tom kostičky i kůži, a opatrně zamíchejte – kousky mají být patrné, proto míchejte s citem. Připravenou směs přesuňte do hezké servírovací misky, posypte navrch jarní cibulkou, zakapejte olejem a nechte v chladu odležet.

PS: Jamie sice tuhle dobrotu podává s yorkshirským pudinkem*, já ji mám ale nejraději s křupavou kornbagetou a okurkou jako lehkou večeři.

Yorkshirský pudink je součást tradičního anglického slavnostního oběda a je spojován vždy s upečením roast-beefu s hnědou omáčkou z výpeku a orestovaných brambor.

 

Aby bylo zcela jasno, yorkshirský pudink nemá s naším nic společného. Je součástí tradičního anglického slavnostního oběda a je spojován vždy s upečením roast-beefu s hnědou omáčkou z výpeku a orestovaných brambor. Takže žádný dezert, ale náhrada za brambory, rýži, nebo jiné přílohy k masu. Pudinky z hrabství Yorkshire se dělají z jednoduchého těstíčka z mouky, mléka a vajec. To se pak rychle usmaží v pánvičce na vdolky nebo upeče ve formě na muffiny. Díky rychlé přípravě je yorkshirský pudink křupavý na povrchu, kyprý uvnitř a velmi chutný.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>