Kynuté a listové těsto se spojily, aby to nejlepší ze sebe předaly svému dítěti, plundrovému těstu. Z kynutého těsta si vzalo svou vláčnost, listové půjčilo vrstvičky jemných plátků. Není divu, že moučníky z plundrového těsta jsou tak oblíbené v každé pekárně či kavárně. Všechny ty kapsičky, šneky, šátečky – a hlavně asi nejznámější croissant – se pečou z plundrového těsta.

Plundrové těsto, někdy se mu také říká překládané, má neutrální chuť, proto je možné připravit ho nasladko i naslano. Moučníky z něj jsou nejlepší ještě vlažné. Těsto i hotové moučníky se ale dobře mrazí, před podáváním je stačí krátce upéct ve vyhřáté troubě.

Princip výroby plundrového těsta je podobný jako u listového těsta – kynuté těsto a tukový bochánek se několikrát různě překládají, rozvalují, nechávají odpočinout a znova překládají. Není to nic pro úplné začátečníky a hlavně je proces výroby poměrně zdlouhavý, to je důvod, proč nepohrdnout bohatou nabídkou obchodů.

plundrové těsto linka

Tajemství křehkých vrstev plundrového těsta spočívá ve správné teplotě, v překládání, chlazení a rozvalování. Synchronizace, to je oč tu běží. Máslo se totiž s těstem dobře spojí pouze tehdy, pokud má „tu“ správnou teplotu, naopak těsto s máslem půjde dobře rozválet, jen je-li vychlazené. A samozřejmě typické vrstvičky se vytvoří, pouze pokud stroje těsto několikrát přeloží a rozválí.

Pokud se odhodláte připravit plundrové těsto doma, mám pro vás tip: zkuste nejnovější hit foodblogerů a módních bister cruffin.  Croissant ve tvaru muffinu zahájil své tažení a předpokládám, že se brzy stane velmi populárním i u nás.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>