Pokud sledujete pravidelně náš blog, jistě už víte, že já a majonéza máme blízký a láskyplný vztah. A jako v každém vztahu, i u nás se střídají období idylická, kdy jedna bez druhé nedáme ani ránu, a období, kdy mě ale fakt naštve (obvykle jim předchází výměna baterky v osobní váze). To jsou chvíle, kdy jsem jí i nevěrná… Třeba s avokádem… Z avokáda se totiž dá připravit omáčka velmi podobná majonéze, avšak podstatně zdravější. Má jedinou nevýhodu – nedá se dlouho skladovat, protože rychle černá. Jinak má ale samé plusy: rostou po ní vlasy, pleť je vypnutá, přispívá k psychické pohodě, a hlavně její nazelenalá barva krásně ladí se vším tím lupením, které kolem nás teď raší. Takže si vyrobíme extra zdravou a extra elegantní nazelenalou svačinu.

Kostky se slunečnicí, avokádovou majonézou a domácími marinovanými cibulkami

Kostky se slunečnicí, avokádovou majonézou a domácími marinovanými cibulkami

Na avokádovou majonézu budete potřebovat:

  • 1 zralé avokádo
  • 3–4 lžičky citronové nebo limetkové šťávy
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • sůl a pepř
  • volitelně: česnek, oblíbené „měkké“ bylinky jako bazalku, pažitku, koriandr nebo medvědí česnek

Avokádo podélně rozpulte, zasekněte nůž do pecky a pootočením ji vyndejte. Malou lžičkou vydlabejte dužinu, dejte ji do nádoby tyčového mixéru, přidejte citrusovou šťávu, olej, sůl, pepř a případně bylinky a rozmixujte.

Na marinované cibulky si připravte:

  • svazek jarní cibulky s většími bulvičkami
  • 1 dcl dobrého vinného octa
  • 1 lžíci cukru
  • sůl a pepř
Kostka se slunečnicí je velmi chutné vícezrnné pečivo s hutnou, ale zároveň příjemně porézní střídkou obohacenou slunečnicovými semínky, díky kterým má pečivo příjemnou, lehce oříškovou chuť i vůni. Semínka si vychutnáte jak dokřupava propečená na povrchu, tak i vláčná a jemná uvnitř střídky. Skutečné lákadlo pro každého labužníka.

Kostka se slunečnicí
je velmi chutné vícezrnné pečivo s hutnou, ale zároveň příjemně porézní střídkou obohacenou slunečnicovými semínky, díky kterým má pečivo příjemnou, lehce oříškovou chuť i vůni. Semínka si vychutnáte jak dokřupava propečená na povrchu, tak i vláčná a jemná uvnitř střídky. Skutečné lákadlo pro každého labužníka.

Bulvy (bílé části) cibulek omyjte a nakrájejte na kolečka. Smíchejte ostatní suroviny, přidejte cibulky a nechte marinovat. Tenhle krok nevynechte – octový nálev zmírní palčivost cibulek a celé sestavě dodá svěžest a šmrnc. A zbytek můžete sníst třeba jako přílohu k sekané…

K sestavení:

  • 4 kostky se slunečnicí
  • zelenou majonézu z 1 avokáda
  • marinované jarní cibulky
  • ½ salátové okurky
  • 150 g mozzarelly
  • listy salátů podle chuti

 

Kostky se slunečnicí podélně rozpulte, potřete připravenou poctivou avokádovou majonézou a poklaďte okurkou, mozzarellou, cibulkami a listy salátu (podle chuti).

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>