Víte, jaké je nejoblíbenější pečivo amerických policistů? Podle filmových detektivek je to donut (z anglického doughnut), placatá kobliha s dírou uprostřed. Prvně jsme tuhle dobrotu začali vídat po sametové revoluci právě v amerických kriminálkách a seriálech.

Sehnat donuty v devadesátých letech nebylo vůbec snadné a mnozí z nás dlouho netušili ani jak se jmenují, ani jak chutnají. Od té doby ale uteklo hodně vody a donut u nás stále nabírá na popularitě.

O jaké pečivo vlastně jde a kde se zrodilo?

Těsto na donuty je kynuté jako na koblihy nebo vdolky a také se smaží. Ostatně předchůdci donutů jsou právě vdolky. Vystopovat se dají až do šestnáctého století, kdy měly svůj domov v Nizozemsku.

Nizozemští osadníci je přivezli do Ameriky. Záhadou je, kde donut přišel ke své typické díře uprostřed. Nikdo se nedokáže přesně dopídit toho, kdo a proč ji do donutu udělal. Připisuje se to samotným Američanům, ale i Rusům nebo Polákům. Důvodem mohlo být to, že se střed koblížků špatně propékal.

To si může vyzkoušet každý na domácích koblihách. Doma se dnes donuty dělají obvykle z válečku těsta stočeného do kroužku nebo se z těsta vykrajují kolečka s prázdným středem podobně jako na Vánoce u lineckého cukroví.

Odhadnout správnou konzistenci těsta chce ale velkou zkušenost a smažení vyžaduje velké množství tuku. Není tedy divu, že se do přípravy donutů doma pustí málokdo. Naštěstí dnes už koupíme donuty poměrně běžně. Nejčastěji s cukrovou nebo čokoládovou polevou.

Stále nové podoby donutů

Toto stále oblíbenější sladké pečivo navíc letos dostává novou hravou podobu. V prodejnách Tesco najdeme donuty s bílou polevou posypané krásnými pastelově barevnými číslicemi a donuty s tmavě hnědou polevou zdobené jasně barevnými písmenky.

Neposedné školáky určitě přikovají ke snídani nebo svačině a možná nám dokonce pomůžou s prvňáky procvičovat čtení i matematiku. Chuť i vzhled nových donutů každopádně zpříjemní malým i starším dětem návrat ke školním povinnostem. A co si budeme povídat, i my dospělí oceníme v nadcházejících podzimních dnech veselou a sladkou vzpruhu.

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang