Na jihovýchodě Francie se rozprostírá oblast, v podstatě nevelká, která dokonale zvládla svou propagaci. Takže i když jste tam nikdy nebyli a uvidíte fotky levandulových polí, bílou rustikální kuchyň nebo vyšívaný plátěný pytlík, tak víte: „Inu, Provence.“

Severně od Gordes, v údolíčku mezi skalami porostlými pokroucenými duby, se rozkládá cisterciácké opatství Notre-Dame de Sénangue. Zdejší mniši se živí pěstováním a destilací levandule, výrobou vyhlášeného medu.

Severně od Gordes dodnes stojí nejznámější cisterciácký klášter v Provence Notre-Dame de Sénangue. Zdejší mniši se živí pěstováním a destilací levandule, výrobou vyhlášeného medu.

 

Z bylinek typických pro oblast Provence se míchá asi nejproslulejší kořenící směs, Herbes de Provence, provensálské koření. Hodí se zejména na kořenění zeleninových jídel, ke grilování masa a na ryby, do salátů i na pečivo – všude tam, kde chcete jídlu dodat přímořský šmrnc.

Složení a přesný poměr jednotlivých bylinek definovali v roce 1970 obchodníci s kořením, není to však dogma. Jisté je, že ve směsi najdete:

Ciabatta s lehkou vzdušnou střídkou plnou aromatických bylinek (oregano, bazalka, tymián, majoránka, rozmarýn a šalvěj). Obohacená olivovým olejem. Zdobená atraktivním posypem ze sušených bylinek.

Venkovská ciabatta s provensálským kořením – to je ciabatta s lehkou vzdušnou střídkou plnou aromatických bylinek (oregano, bazalka, tymián, majoránka, rozmarýn a šalvěj). Obohacená olivovým olejem. Zdobená posypem ze sušených bylinek.

rozmarýn – vytrvalou bylinku s vůní pryskyřice, dobrou na podporu trávení, s dezinfekčními a antiseptickými účinky;

tymián – s množstvím účinných látek, které pomáhají při dýchacích obtížích;

saturejku – co eliminuje potíže s nadýmáním;

oregano – neboli staročeskou dobromysl, která podporuje chuť k jídlu;

fenykl – který má všechny léčivé vlastnosti předešlých bylin a funguje také jako tonikum pro slezinu a ledviny… takže kromě úžasné vůně učiní provensálské koření vaše jídlo i zdravějším.

Někdy se do směsi přidává i bazalka nebo majoránka, zmíněných pět bylin je ale základ.

lavender-1478101_1920Že mi v tom výčtu schází ta nejtypičtější provensálská kráska – levandule? Ve snaze být „víc Provence než Provence“ si ji tam přidali Američané. Dnes můžete směsi s levandulí koupit i u nás, já ale upřednostňuji ty bez ní.

PS: A pokud se teď o prádzninách chystáte na cestu do Francie, rouhodně nesmíte minout Musée de la Lavande – Muzeum levandule, zvláště máte-li tuto bylinku v oblibě. Levandule z Provence totiž tak nějak voní jinak než ta naše česká. Víc, intenzivněji, a dokonce i jinak vypadá 🙂

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>