Bez-názvu1Máme tady první ranní mrazíky a každý den je o kousek kratší. Hledáme kozačky, teplé bundy, večer nám doma svítí častěji svíčky a popíjíme více horkých čajů. Potřebujeme zahřát na těle i na duši. Funguje to na vás? Nebo si pro lepší efekt do horkého čaje přidáte i nějaký alkohol? A co čokoládové sušenky? Ty si k němu nedáte? A taková horká čokoláda nebo kakao… svařák! Vždyť je tak škaredě, říkáte si… to si přece zasloužím! Jistě, zahřát si zaslouží každý. Ale co kila, která nenápadně začnou přibývat? Ta si také zasloužíte? Není vám ve zdravém, pružném těle, po létě nabitém vitamíny, přece jen o něco lépe? Nevzdávejte se ho! Zahřát se můžete i jinak.

Pohybem.

Mrznou vám u počítače ruce? Než si uvaříte druhý čaj s medem, zkuste si dát 20 dřepů. Nebo kliků, zvládnete-li. Já vím, čte se to hrozně, píše se to všude, je to otravné. Ale už jste to fakt zkusili? Pokud ne, důrazně doporučuji. Zabere to času stejně, zahřeje to lépe, zdravěji. A rozhodně po tom nepřiberete.

Začali jste si vařit na cestu do práce kávu do autobusu, trolejbusu, tramvaje? Pokud je to pouze káva nebo čaj, v pořádku. Pokud sladíte, je to horší. Co takhle popoběhnout? Že na to nemáte boty? Tak jen rychle jděte. Za 5 minut rychlé chůze bude teplo i největšímu zmrzlíkovi.

Stravou.

Dbejte na jídelníček s vyrovnaným, nízkým glykemickým indexem. Pro ty, kteří tápou – takový, který po jídle nezvyšuje příliš rychle a příliš mohutně hladinu krevního cukru, glykémii. Protože po vzestupu glykémie následuje její prudký pád spojený s únavou, malátností, ospalostí a velmi často i pocitem chladu, často dokonce s třesavkou. Tyto pocity bývají zaháněny dalším jídlem s vysokým glykemickým indexem a celá situace se znovu opakuje zhruba ve 2–4hodinových intervalech.

GI – glykemický index popisuje schopnost (zejména sacharidových) potravin zvyšovat hladinu krevního cukru po jejich konzumaci.

Potraviny s vysokým GIdiet-1324036

Jasmínová rýže, pečivo z bílé mouky, pečené brambory, bramborová kaše, pivo (i nealkoholické), pufované a extrudované výrobky (corn flakes, křupavé chlebíčky atd.), rozvařené těstoviny, cukr, některé druhy ovoce (banány, hroznové víno, hrušky), med, přírodní sirupy (agávový, javorový atd.), kukuřičná a rýžová mouka.

Potraviny se středním a nízkým GI – vhodnější

Střední GI: většina ovoce, chléb, vícezrnné pečivo, těstoviny vařené na skus, některé druhy zeleniny (zelený hrášek, mladá kukuřice, mrkev, rajčata, žlutá a červená paprika), rýže basmati, brambory vařené ve slupce.

Nízký GI: veškeré luštěniny, zelenina (okurky, saláty, květák, brokolice, kedlubny, ředkve a ředkvičky, bílá a zelená paprika…), celozrnné pečivo a chléb, výrobky z celozrnné mouky, celozrnná rýže (natural).

Pokud namítnete, že vám po zelenině je akorát zima, protože zkrátka studí, nezoufejte. Počítá se i tepelně upravená zelenina a ovoce. Důležité je nepřidávat cukr a s vařením či pečením to nepřehnat.

Dokrupava.cz_Blanka ProchazkovaBc. Blanka Procházková, registrovaná nutriční terapeutka

PS: všechny „Rady nutriční specialistky“ najdete v stejnojmenné samostatné rubrice na jednom místě:-)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>