Každé pečivo bez ohledu na to, jakým způsobem je vyrobeno nebo upečeno, si své optimální vlastnosti zachovává po dobu deseti hodin. Poté začíná nenávratně stárnout,“ přibližuje realitu životnosti pečiva manažerka kvality společnosti La Lorraine paní Jaroslava Nováková.

Tento proces je zcela přirozený a nelze ho zastavit… Zpomalit jej ale můžeme a od toho tu je i dnešní článek. 🙂

bread-1463217Pokud si chceme ke grilovaným letním dobrotám dopřát chutné pečivo, je potřeba už při jeho výběru v obchodě promyslet jeho vhodný transport domů. Ještě teplé pečivo zásadně nedáváme do igelitového sáčku – akorát by se zapařilo a ztratilo by svoji křupavost. Pečivo opatrně vložte do perforovaného papírového sáčku, který nechte otevřený. I pokud pečivo v obchodě již není teplé, určitě mu bude v papírovém sáčku mnohem lépe než v „igeliťáku“. Tímto šetrným transportem doručíte na váš stůl pečivo v prvotřídní kondici a budete si jej moct skutečně vychutnat bez zbytečného lamentování nad jeho kvalitou.

thumbnail_4227670_Bageta_francouzska_0683_200_mmKomu se ráno nechce přivstat a běžet do obchodu pro čerstvé pečivo, může si pochutnat i na pečivu z předchozího dne. Stačí pouze perforovaný papírový sáček s pečivem důkladně uzavřít a umístit jej na suché a chladné místo. Pečivo můžete také zabalit do plátýnka nebo plátěného sáčku, který v současné době zažívá renesanci. Pečivu je v něm stejně dobře, jako by bylo zabalené v utěrce. Pokud jste se rozhodli pro plátěné pytlíky, je dobré mít jich víc, abyste je mohli často prát a střídat.

home-made-kamut-bread-1319762Pokud nemáte spíž a kuchyňskou linku vám zdobí chlebník, i ten je pro pečivo vhodným domovem. Nejvhodnější jsou dřevěné chlebníky, ale pokud preferujete elegantní chromový nebo cenově dostupnější plastový chlebník, neuděláte chybu. Důležité je, aby měl chlebník větrací otvory, díky kterým se v něm nedrží vlhkost a tím pádem i nebezpečné plísně. Vhodné je také z chlebníku pravidelně vymetat drobečky a občas jej vytřít octovou vodou.thumbnail_4219040_Kminovy_chleb_1839_200_mm

Abychom si na pečivu pochutnali co nejvíce, je potřeba se řídit nejen svou chutí, ale respektovat také rozdíly mezi jednotlivými druhy pečiva. Jako první bychom měli spotřebovat pečivo ze světlé pšeničné mouky. Rohlíky, housky, kaiserky či ciabatty jsou nejchutnější prvních 6–8 hodin. Chleba, dalamánek a další pekárenské výrobky s vyšším množstvím žitné mouky vydrží čerstvé déle.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>