Dnešní příspěvek je spíš tip na servírování než recept. Našla jsem ho kdysi kdesi na webu, byl připravený z klasické bílé bagety a od té doby ho nosím v hlavě v přihrádce „tohle někdy zkusím“. A tak když jsem viděla tvar rustikální bagety s pohankou, hned se mi to pospojovalo – tohle je ideální tvar! Skvělý způsob, jak podávat zeleninu třeba na dětské party – děti milují jídlo, se kterým si můžou hrát – ale zazáří i na elegantní grilovací slavnosti.
Na předkrm pro 5 osob jsem použila:
- 2 střední rustikální bagety s pohankou
- 1 červenou a 1 žlutou papriku
- ½ malé salátové okurky
- 1 mrkev
- 125 g sýra sýr
- pažitku na ozdobu
Princip je jednoduchý: rustikální bagetu s pohankou zhruba v polovině přepulte pod stejným úhlem, jako mají její konce. Odřízněte malý kousek z původních konců, aby se odhalila střídka, a obě půlky rozřízněte na polovinu ještě jednou, teď ale veďte řez rovně. Vzniknou vám čtyři čtvrtky s jednou rovnou stranou a jakýmsi „zvýšeným okrajem“. Tvar je zřejmý z fotografie. Vydlabejte opatrně část střídky tak, aby vznikly jakési pohárky.
Zeleninu nakrájejte na cca 5 cm dlouhé špalíčky a připravte si oblíbenou pomazánku – tohle je volitelná část. Můžete použít čerstvý sýr, šlehaný tvaroh, nebo jako já sýr Philadelphia. Ochuťte ho bylinkami, česnekem, křenem nebo špetkou uzené papriky – zkrátka použijte to, co máte rádi. Naplňte pečivo lžičkou pomazánky, zapíchněte pár zeleninových tyčinek a těšte se z úsměvů, které tento předkrm vyvolá.
Sýr Philadelphia, který jsem použila já, krásně drží tvar, když ho nastříkáte cukrářským sáčkem. Stejně půvabně ale vypadají bagetky naplněné lžičkou a posypané bylinkami.