Na Nový rok se u nás doma, myslím u rodičů, snídala uzená šunka s křenem. Mělo to svoje zákonitosti – snídani dělal táta pro celou rodinu, skládala se z opulentního obloženého talíře, na kterém byly dva poctivé plátky vařené uzené šunky, kopeček křenu a hořčice, rozčtvrcené vařené vajíčko a pár okurčiček. Každý dostal vlastní talíř a snídaně se podávala do postele před pohádkami. Krásný zvyk. A i když už mám dávno vlastní domácnost a moje malé děti mají o snídani jiné představy, svůj novoroční talíř si vzít nenechám. A když se stalo, že jsem měla na Nový rok v práci službu, snídaně šla se mnou.

Novoroční uzené s křenem

Novoroční uzené s křenem

 

Multicereální croissant s uzenou šunkou a křenem:

(Prémiový) multicereální croissant z máslového plundrového těsta. Obohacený směsí slunečnice, lnu, pšeničných otrub, špaldových a pšeničných vloček. Zdobený směsí semínek lnu, sezamu a slunečnice.

(Prémiový) multicereální croissant z máslového plundrového těsta. Obohacený směsí slunečnice, lnu, pšeničných otrub, špaldových a pšeničných vloček. Zdobený směsí semínek lnu, sezamu a slunečnice.

  • 2 máslové multicereální croissanty
  • 2 lžíce čerstvého sýra
  • 2 lžičky čerstvě strouhaného křenu
  • 2 lžičky hořčice
  • sůl a pepř
  • 2 plátky vařeného uzeného
  • 1 vejce natvrdo
  • 2–3 nakládané okurky

 

Smíchejte čerstvý sýr, hořčici a křen. Opepřete a případně dosolte. Croissant rozpulte, potřete ochuceným čerstvým sýrem, obložte uzeným masem, kolečky natvrdo uvařeného vajíčka a okurkou. Nejlepší je uzená vařená kýta, ale tu mi každý rok vozí táta ze Slovenska, protože ji v Česku nedokážu sehnat. Můžete ale použít dobrou uzenou krkovičku nebo plec.

PS:  Multicereálnímu „wellness“ croissantu dodávají jedinečné vlastnosti především lněná a slunečnicová semínka. Slunečnicová, kromě toho, že jsou zdrojem vlákniny, obsahují také vitamíny E, B a důležité minerály jako magnézium, železo, fosfor, selen a zinek. Navíc jsou bohatá na fytosteroly, což jsou látky snižující hladinu cholesterolu v krvi. Lněná semínka obsahují nenasycené Omega-3 mastné kyseliny, jejichž pozitivní vliv na lidské zdraví je prokázaný bez jakékoliv pochybnosti. Multicereální croissant je vhodný nejen jako snídaňové pečivo. S různými slanými náplněmi se z něj stane báječná svačina nebo lehký oběd. Výborný je například s tuňákem, vejcem, salátem a jemnou zálivkou, ale skvěle si rozumí i s oblíbeným rostbífem nebo i nejrůznějšími druhy sýrů a zeleninou.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>