Mým feministickým kamarádkám se kroutí prsty u nohou, když bezelstně (a zcela pokrytecky) tvrdím, že nejlépe umějí grilovat muži. Hele holky, upřímně… jasně, že bychom to zvládly stejně dobře. Ale u grilu je v létě fakt teplo. Kouř se chytá do vlasů a ty pak smrdí. Saze a popel vůbec nejdou dohromady s mou oblíbenou letní bílou. Při malé nepozornosti hrozí popálení… Takže raději zpovzdálí sleduju dění, míchám drinky, zdobím, žasnu a chválím a těším se na výsledný produkt. Protože jsem ale holka šikovná a z kuchyně, vím, co se u grilu děje a tak vám to můžu zprostředkovat.

I když dnes „všechno najdete na webu“, máme v naší knihovně knížku, už notně opotřebovanou, která s námi tráví každou chalupářskou dovolenou. Bibli všech grilmistrů od Stevena Raichlena Jak grilovat. Každý recept dělaný podle této knihy zkrátka funguje. Nejinak je tomu i s tímto receptem na jamajské vepřové plátky jerk (džerk).Jamajske_veprove_platky_jerk_celozrnny_chleb

Budete potřebovat:

Tmavý chléb vyrobený z celozrnné pšeničné mouky, díky které má nadýchanou porézní střídu, a z celozrnné žitné mouky, které vděčí za vláčnost (celokvě obsahuje 80% celozrnné mouky). Obohacený záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek). Z kamenné pece.

Tmavý chléb vyrobený z celozrnné pšeničné mouky, díky které má nadýchanou porézní střídu, a z celozrnné žitné mouky, které vděčí za vláčnost (celokvě obsahuje 80% celozrnné mouky). Obohacený záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek). Z kamenné pece.

  • cca 1,5 kg vepřové plece, nejlépe velký ořech
  • 3–4 chilli papričky
  • 5 jarních cibulek
  • 6 stroužků česneku
  • hrst koriandrových lístků
  • hrst lístků hladkolisté petržele
  • cca 4cm kus zázvoru
  • pár snítek čerstvého tymiánu a majoránky
  • 2 lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého černého koření, muškátového oříšku a skořice
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce tmavého rumu
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce soli (to není překlep, množství se nebojte, pro vepřové jerk je jistá slanost typická)
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • celozrnný chléb k podávání

Tmavý chléb vyrobený z celozrnné pšeničné mouky, díky které má nadýchanou porézní střídu, a z celozrnné žitné mouky, které vděčí za vláčnost (celkově obsahuje 80 % celozrnné mouky). Obohacený záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek).

Vepřové maso omyjte a osušte. Nakrojte, ale nedokrojte v jedné třetině a otevřete jako knihu. To samé udělejte i na druhé straně ve druhé třetině, abyste získali rovnoměrně silný plát masa. Špičkou nože udělejte do masa po celé délce dírky asi 1 cm hluboké.

Připravte si kořenící pastu: do dobrého mixéru dejte nahrubo nakrájené cibulky, papričky bez semínek, česnek a zázvor, přidejte všechno koření a tekuté ingredience a rozmixujte na hrubou pastu. Potřete maso z obou stran a pastu vmasírujte i do drobných zářezů. Nechte v chladu marinovat nejméně 6 hodin, ideálně do druhého dne, přičemž maso jednou dvakrát obraťte.

Gril rozpalte na střední teplotu. Pokud jste pokročilí „grilovači“, přidejte i voňavé štěpky na grilování. Maso vyndejte z marinády a grilujte asi 15–20 minut z každé strany. Nechte ho 10 minut odpočinout a poté nakrájejte na tenké plátky. Podávejte s celozrnným chlebem a zeleninovým salátem.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>