Salátová čekanka je jeden z těch druhů zeleniny, ke kterým nemáme příliš velkou důvěru. Je to škoda, protože má skvělé detoxikační účinky a když je mladá a dobře uskladněná, tak je i velice chutná. Dokáže na sebe vázat těžké kovy a odvádět je z těla. A ač není příliš bohatá na vitaminy, dokáže při pravidelné umírněné konzumaci stimulovat játra, žlučník i slinivku – orgány, které bychom podle čínské celostní medicíny měli v tomhle období nejvíc hýčkat.

Cesta, jak jí přijít na chuť, začíná už při nákupu. Kupujte ji tam, kde vědí, jak ji uskladnit. Listy čekanky na světle rychle hořknou, měla by se proto prodávat přikrytá černou fólií a co nejčerstvější. Když na takhle dobře uskladněnou čekanku narazíte, kupte ji! Doma ji skladujte ve tmě, chladu a co nejkratší dobu. Je skvělá zapékaná, jednotlivé lístky můžete použít jako originální servírovací misku na různé pochoutky na party nebo si z ní udělejte salát. Doplněný lehce rustikálními trhanými krutony z dobrého pečiva vydá za lehký oběd.

Salát s čekankou a rustikalní bagetou

Salát s čekankou a rustikalní bagetou

Na obědový salát s čekankou a rustikální bagetou budete potřebovat: 

Rustikální bageta s pohankou:  Tmavá vícezrnná bageta s pohankou, lněnými semínky, sójovou drtí a žitným kvasem. Zdobená cereální směsí a semínky. Z kamenné pece.

Rustikální bageta s pohankou: Tmavá vícezrnná bageta s pohankou, lněnými semínky, sójovou drtí a žitným kvasem. Zdobená cereální směsí a semínky. Z kamenné pece.

  • 1 střední rustikální bagetu
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 čerstvý světlý puk čekanky
  • listy polníčku
  • menší hrst lískových ořechů
  • sýr Gran Moravia
  • ořechový olej a citrónovou šťávu na pokapání

 

Nejdříve si udělejte krutony – bagetu natrhejte na kousky velikosti sousta, pokapejte olivovým olejem a vložte na plech. Lískové ořechy nasekejte nahrubo a přidejte vedle na plech. Na malou chvíli vše umístěte pod gril a pečlivě hlídejte – budou stačit tak 2–3 minuty. Bageta zezlátne a ořechy uvolní slupky a začnou vonět.

Čekanku rozeberte na lístky, přidejte polníček, zakapejte olejem a citrónovou šťávou a naaranžujte na talíř. Posypte pečenými ořechy (slupičky částečně odstraňte), krutony a navrch nastrouhejte na hoblinky sýr Gran Moravia.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>