Velikonoční svátky jsou oblíbené zejména u dětí. Většinou už je příjemně teplé počasí, mohou běhat venku a vyvádět různé alotrie, ale hlavně je to po delší době zase pár dní…
Přečíst více

I když se ani vzdáleně nejedná o botanické příbuzné, často putují gastronomickým světem ruku v ruce. V supermarketech je najdete na poličce vedle sebe a v klasických receptech často jeden…
Přečíst více

Když se řekne pečivo, není nutné si představit pouze notoricky známé tvary čítající podlouhlý rohlík, housku nebo kaiserku. Když zapojíme trochu fantazie, co třeba obohatit svůj pečivový rozhled o nový…
Přečíst více

Jak se hodnotí kvalita mouky a které parametry jsou při určování kvality nejdůležitější? Pekařská kvalita pšeničné mouky se hodnotí jak vizuálně (barva, přítomnost škůdců), tak pomocí analytických přístrojů, které zjišťují…
Přečíst více

Víte, proč dělávám džem po jedné sklenici? Především proto, že nevlastním zahradu, tudíž nemusím zpracovat veliké množství úrody ve chvíli plné zralosti ovoce. Vyhovuje mi také, že nemusím použít tolik…
Přečíst více

Československý dietní systém (Doberský a kol.) byl poprvé publikován v Praze roku 1955. Stal se normou, podle níž se připravovala léčebná výživa ve všech českých a slovenských nemocnicích. Do roku…
Přečíst více

Když kupujete mango, zaměřte se na to, aby byla slupka krásně hladká a beze skvrn. Dbejte na to, aby se dužina při jemném tlaku dlaní mírně, ale ne výrazně poddala.…
Přečíst více

Když jsem byla malá holka, moje máma měla v práci kolegu – obrovského pána. Jmenoval se Košík a hrával košíkovou. Jednou jsem ho viděla, jak svačí – chlebíčkovou veku překrojil…
Přečíst více