Už několik let se snažím rozlousknout otázku, která ze sušených šunek mi chutná nejvíc. Mám tohle „vědecké bádání“ moc ráda. Vypadá to takhle: počkám na nějakou slavnostní příležitost a v dobrých lahůdkách nakoupím kousek parmské šunky, prosciutta a jamónu. Jejich výroba je podobná – nasolený kus vepřového se nechá uzrát na vzduchu. O výsledné chuti rozhoduje druh a způsob krmení prasat, teplota a vlhkost vzduchu, to, jestli je šunka s kostí, nebo bez… No, alchymie. Na chuť má veliký vliv i to, jakou péči jí věnuje prodavač. Sušená šunka je luxusní a drahá uzenina, proto si ohlídejte, aby vám ji nakrájeli na opravdu tenké plátky, uložili pěkně rovně a každý kousek proložili fólií. Zmuchlané a natrhané kousky nebrat! Doma je před servírováním nechte chvilku vydechnout při pokojové teplotě, přidejte čerstvou zeleninu a dobré pečivo – a můžete bádat se mnou, který druh bude favorit. Zůstane-li vám kousek z oslavy, na druhý den máte postaráno o výjimečnou snídani.

Tmavý multicereální croissant z plundrového těsta se semínky
lnu a slunečnice, pšeničnými otrubami, špaldovými a pšeničnými vločkami.
Zdobený bohatou směsí křupavých semínek (len, sezam, slunečnice).
Budete potřebovat:
- 2 multicereální croissanty
- 4–6 plátků sušené šunky
- 2 vejce
- hrst rukoly
- pár kapek citrónové šťávy a střik olivového oleje na ochucení rukoly
- sůl a pepř
Uvařte vejce nahniličko – vejce pokojové teploty dejte do vroucí vody a vařte čtyři a půl minuty. Pak krátce zchlaďte pod tekoucí vodou a oloupejte. Rukolu ochuťte citrónem, olejem, osolte a opepřete. Na talíř naaranžujte plátky sušené šunky, trochu rukoly a vejce a podávejte
s multicereálním croissantem.