Zásoby zeleniny na zimu pomalu docházejí a vaše tělo volá po vitaminech? Zasaďte si řeřichu. Zvlášť teď, v předjaří, dokáže stimulovat játra, žlučník i slinivku, zbaví váš organismus škodlivých látek a účinně bojuje proti anémii.

V drobné rostlince se skrývá přímo nálož vitaminů a minerálů potřebných pro lidský organizmus právě v období, kdy venku ještě neroste nic, co by se dalo sklidit a zasyrova konzumovat.

V drobné rostlince se skrývá přímo nálož vitaminů a minerálů potřebných pro lidský organizmus právě v období, kdy venku ještě neroste nic, co by se dalo sklidit a zasyrova konzumovat.

Její pěstování zvládne i naprostý amatér – stačí misku vystlat kouskem vaty, nahusto zasypat semínky a udržovat vlhké. Za 4–5 dní můžete sklízet první úrodu. Pikantní lístečky chutí snad nejvíce připomínají mladé ředkvičky a můžete si je přidat do jogurtových dipů, na vařené brambory nebo do salátů.

 

Já si však řeřichu nejraději sypu jenom tak na pečivo s máslem nebo čerstvým sýrem. Potřete pečivo (osobně doporučuji máslový multicereální croissant) sýrem a zasypte řeřichou – to se mi zdá urážlivé vydávat za recept – podělím se s vámi tedy o recept na domácí čerstvý sýr. Ráda ho dělávám hlavně proto, že si můžu kontrolovat množství soli, a sýr se tak dá využít i na sladká jídla bez oné stopy slanosti, která dětem v kupovaných sýrech vadí. Na trhu se objevily celé sady na přípravu domácích sýrů, když ale máte doma cedník, mísu a kousek plátýnka, obejdete se bez další kupy plastu, stejně to pak není doma kam dát.

Multicereální croissant s řeřichou a domácím čerstvým sýrem

Budete potřebovat:

  • 500 ml hustého smetanového bílého jogurtu
  • 150 g zakysané smetany
  • sůl podle chuti (když budete chtít sýr využít třeba jako náplň do koláčů, lze použít opravdu jen pár zrníček nebo sůl zcela vynechat)

 

Smíchejte jogurt, smetanu a sůl. Cedník vyložte plátnem, umístěte ho nad větší mísu a do vystlaného cedníku vložte směs. Přehoďte přes ni rohy plátna, jinak po nich vzlíná tekutina a odkapává, kam nechcete. Zatěžkejte malým talířkem a třeba konzervou nebo čistým kamenem, máte-li. Nechte v lednici přes noc vykapat. Se směsí můžete různě experimentovat a přidávat bylinky nebo koření podle chuti – třeba česnek, křen, kmín nebo pažitku.Multicereální croissant

A teď už jenom:

  • 4 máslové multicereální croissanty
  • domácí tvarohový sýr
  • 4 lžíce čerstvě ustřižených lístků řeřichy

 

Rozpulte pečivo, potřete domácím čerstvým sýrem a zasypte řeřichou.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>