Nejenom proto, že je to výborný rostlinný zdroj vápníku, hlavně pro jeho nezaměnitelnou chuť a vzpomínky na makové štrúdly od babičky, mám ve spíži vždy sklenici máku a sypu ho, kam se dá. Od doby, kdy jsem objevila, že starý elektrický mlýnek na kafe si s menším množstvím máku poradí hravě a já nemusím čekat na hrubou mužskou sílu, která by mi ho pomlela na klasickém mlýnku, čas od času dělávám tuhle pomazánku. Lenivé buchty. Tak tomu říkám, když ji mažu na kolečka máslového croissantu. U máku si vždy hlídejte datum spotřeby, kupujte co nejčerstvější a skladujte ho krátce, v uzavřené nádobě, v suchu, chladu a temnu. Rychle totiž žlukne a pak je palčivý a hořký.

Mak

Budete potřebovat:

Máslový croissant - klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

  • 2 máslové croissanty
  • 100 g čerstvě mletého máku
  • 1 středně velké šťavnaté jablko
  • 2 lžičky medu
  • rozinky nebo sušené brusinky na posypání

 

Oloupané jablko najemno nastrouhejte a i se šťávou promíchejte s mákem. Oslaďte podle chuti a nechte v chladu rozležet. Mák nasákne šťávu z jablka, nabobtná a pomazánka zhoustne. Podávejte nejlépe s máslovým croissantem jako sváteční svačinku. Můžete posypat sušenými rozinkami, nebo brusinkami. Pro dospělé můžete přidat na dochucení i lžičku dobrého rumu. Když vám nějaká pomazánka zbude, můžete ji použít jako náplň do rychlých šátečků z listového těsta.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>