Mák

Dezerty

Mák je výborný rostlinný zdroj vápníku, oblíbený je ale hlavně pro jeho nezaměnitelnou chuť a vzpomínky na makové štrúdly od babičky. Z máku lze vyrobit výbornou makovou pomazánku a spojením s kolečky máslového croissantu vzniknou tzv. lenivé buchty.

U máku si vždy hlídejte datum spotřeby, kupujte co nejčerstvější a skladujte ho krátce, v uzavřené nádobě, v suchu, chladu a temnu. Rychle totiž žlukne a pak je palčivý a hořký.

Budete potřebovat:

Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

  • 2 máslové croissanty
  • 100 g čerstvě mletého máku
  • 1 středně velké šťavnaté jablko
  • 2 lžičky medu
  • rozinky nebo sušené brusinky na posypání

Oloupané jablko najemno nastrouhejte a i se šťávou promíchejte s mákem. Oslaďte podle chuti a nechte v chladu rozležet. Mák nasákne šťávu z jablka, nabobtná a pomazánka zhoustne.

Podávejte nejlépe s máslovým croissantem jako sváteční svačinku. Můžete posypat sušenými rozinkami, nebo brusinkami. Pro dospělé můžete přidat na dochucení i lžičku dobrého rumu. Když vám nějaká pomazánka zbude, můžete ji použít jako náplň do rychlých šátečků z listového těsta.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang