Teď je doba, kdy „v tom správném“ lese narazíte na zelené koberce medvědího česneku. Kdyby to šlo, kosila bych ho kosou. Od doby, kdy jsem objevila, jak skvělé je pesto z jeho mladých lístků, se každoročně nemůžu dočkat, kdy dorostou ke sběru. Pak nakoupím dobrý (pardon ten absolutně nejlepší!) olivový olej, pořádný kus poctivého parmezánu a oříšky, drtím a skleničkuju a z kuchyně vykřikuju: „To je tak dobrý!“

Oříšky do pesta různě střídám, používám vlašské i kešu. Letos jsem měla do jedné várky připravená piniová semínka – jenže ouha – všechno přichystané, česnek omytý, sýr nastrouhaný a semínka žluklá. Tak jsem zkusila použít loupaná semínka dýně a zafungovala nečekaně dobře. Tohle pesto používám v jeho krátké sezoně, kde to jde – na těstoviny, do polévky minestrone, na nové vařené brambory, do salátů z luštěnin… Podle hesla „svůj k svému“ jsem ho zkusila i jako pomazánku ke kostce s dýní.

Medvědí pesto s dýňovými semínky podávané na dýňové kostce

Medvědí pesto s dýňovými semínky podávané na dýňové kostce

Na pesto budete potřebovat:

  • velkou hrst lístků medvědího česneku
    Medvědí česnek si na první pohled můžete splést s listy konvalinek. Spolehlivě jej ale poznáte pakliže list zlehka promnete mezi prsty - přesvědčí vás jemná česneková vůně.

    Medvědí česnek si na první pohled snadno můžete splést s listy konvalinek. Spolehlivě jej ale poznáte pakliže list zlehka promnete mezi prsty – přesvědčí vás omamná česneková vůně.

  • 1–1,5 dcl olivového oleje
  • 60 g strouhaného parmezánu (nebo sýru Gran Moravia)
  • malou hrst loupaných dýňových semínek
  • sůl

 

K podávání:

  • 4 kostky s dýní
  • 2 vejce natvrdo
  • pár hoblinek parmezánu
  • čerstvě mletý černý pepř
    Tmavá vícezrnná kostka s dýňovými semínky uvnitř střídy i na povrchu. Obohacená pšeničnými otrubami.

    Tmavá vícezrnná kostka s dýňovými semínky uvnitř střídy i na povrchu. Obohacená pšeničnými otrubami.

 

Omyté a osušené listy medvědího česneku dejte do mixéru spolu s olejem a semínky dýně. Krátce rozmixujte na pesto s hrubší strukturou. Poté přidejte strouhaný parmezán a zamíchejte. Ochutnejte a podle slanosti sýra případně dosolte. Upěchujte do skleničky a povrch zalejte ještě trochou oleje.

Dýňovou kostku podélně rozpulte a potřete pestem. Obložte vajíčkem natvrdo a ozdobte pár hoblinkami parmezánu a čerstvě mletým pepřem. Tahle varianta se dá vzít s sebou jako svačina, když ji ale budete jíst hned, zkuste ke kostce teplé vajíčko nahniličko.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>