Jako máma dvou malých dětí a žena masožravého muže si často kladu otázku, co jim uvařit, aby děti jedly zdravě, muž se nasytil a já nemusela vytáhnout všechny hrnce. Tohle jídlo považuju za celkem šikovný nápad – poměrně málo práce a zasytí nadlouho. Hlavní roli bude tentokrát hrát krůta.
Začínám přípravou „klasického“ drůbežího vývaru. Když je téměř uvařený, přihodím kus krůtích prsou a nechám je pošírovat* asi 20 minut. Poté je nechám ve vývaru zchladnout. Pro děti následně připravím domácí polévku – stačí když k vývaru přidám brokolici, kukuřici, čerstvou mrkev, hrášek – zkrátka zeleninu, co je při ruce, případně rýži nebo třeba malé těstoviny. Samozřejmě přidám i na malé kousky pokrájená krůtí prsa. Pro děti ideální, co ale s mužem? Tomu by nejspíš polévka nestačila. Vymyslela jsem proto tuto poctivou krůtí bagetu.
Pro jednoho hladovce potřebuju:

Kornbageta: tmavá vícezrnná bageta s cereáliemi a semínky. Bohatě sypaná lněnými a sezamovými semínky.
- 1 střední kornbagetu
- 2–3 lžíce majonézy
- 1 malou, najemno nakrájenou kyselou okurku
- 1 větší lžičku dijonské hořčice
- pepř, sůl
- cca 150 g vařených krůtích prsou
- hrst rukoly nebo jiného salátu
- 1 zralé rajče
Majonézu smíchám s hořčicí, okurkou, solí a pepřem a dresinkem potřu rozpůlenou bagetu. Pokladu lístky salátu. Vychladnutá krůtí prsa (z vývaru) nakrájím na plátky, položím na salát a doplním kolečky rajčete.
PS: A když má ten můj pořád hlad, je tam ještě ta poctivá polévka:-)
* Pošírovat znamená připravovat jídlo ve vodě, vývaru či mléce při teplotě přibližně 70 – 82°C. Hladina tekutiny se při pošírování jen tak jemně vlní, rozhodně neprobublává! K pošírování jsou vhodné maso, zelenina i ovoce. A přidám i jeden osobní tip: pošírováním aromatického ovoce připravíte lahodné domácí sirupy vhodné k ochucení dezertů.