Jako máma dvou malých dětí a žena masožravého muže si často kladu otázku, co jim uvařit, aby děti jedly zdravě, muž se nasytil a já nemusela vytáhnout všechny hrnce. Tohle jídlo považuju za celkem šikovný nápad – poměrně málo práce a zasytí nadlouho. Hlavní roli bude tentokrát hrát krůta.

Začínám přípravou „klasického“ drůbežího vývaru. Když je téměř uvařený, přihodím kus krůtích prsou a nechám je pošírovat* asi 20 minut. Poté je nechám ve vývaru zchladnout. Pro děti následně připravím domácí polévku – stačí když k vývaru přidám brokolici, kukuřici, čerstvou mrkev, hrášek – zkrátka zeleninu, co je při ruce, případně rýži nebo třeba malé těstoviny. Samozřejmě přidám i na malé kousky pokrájená krůtí prsa. Pro děti ideální, co ale s mužem? Tomu by nejspíš polévka nestačila. Vymyslela jsem proto tuto poctivou krůtí bagetu.

Kruti bageta_new

Pro jednoho hladovce potřebuju:

Kornbageta:  tmavá vícezrnná bageta s cereáliemi a semínky. Bohatě sypaná lněnými a sezamovými semínky.

Kornbageta: tmavá vícezrnná bageta s cereáliemi a semínky. Bohatě sypaná lněnými a sezamovými semínky.

  • 1 střední kornbagetu
  • 2–3 lžíce majonézy
  • 1 malou, najemno nakrájenou kyselou okurku
  • 1 větší lžičku dijonské hořčice
  • pepř, sůl
  • cca 150 g vařených krůtích prsou
  • hrst rukoly nebo jiného salátu
  • 1 zralé rajče

Majonézu smíchám s hořčicí, okurkou, solí a pepřem a dresinkem potřu rozpůlenou bagetu. Pokladu lístky salátu. Vychladnutá krůtí prsa (z vývaru) nakrájím na plátky, položím na salát a doplním kolečky rajčete.

PS: A když má ten můj pořád hlad, je tam ještě ta poctivá polévka:-)

* Pošírovat znamená připravovat jídlo ve vodě, vývaru či mléce při teplotě přibližně 70 – 82°C. Hladina tekutiny se při pošírování jen tak jemně vlní, rozhodně neprobublává! K pošírování jsou vhodné maso, zelenina i ovoce. A přidám i jeden osobní tip: pošírováním aromatického ovoce připravíte lahodné domácí sirupy vhodné k ochucení dezertů.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>