mango-642957 (1)Když kupujete mango, zaměřte se na to, aby byla slupka krásně hladká a beze skvrn. Dbejte na to, aby se dužina při jemném tlaku dlaní mírně, ale ne výrazně poddala. A hlavně využijte svůj nos – plod musí příjemně vonět. Jenom tak koupíte správně zralý plod – šťavnatý, báječné chuti a navíc zdravý. Jediný plod pokryje doporučenou denní dávku vitamínu A. Velké množství betakarotenu, které mango obsahuje, zpomaluje stárnutí a urychluje obnovu tkání. Čerstvé mango dále obsahuje velké množství vitamínů E a B – skvělý způsob, jak udržet pokožku pružnou a mladou. Zároveň dokáže mango detoxikovat organizmus, zklidňuje, podporuje klidné usínání a bojuje proti depresím. A neznám nikoho, komu by nechutnalo. Nejlépe samotné, ale i jako součást ovocných salátů, do jogurtu či tolik populárního smoothie. Skvělé je také jako příloha ke grilovanému masu – ať už ve formě čatní nebo jako salsa – drobné kostičky manga s kouskem feferonky, šťávou z limetky a hrstí koriandrové natě podávám ráda k pikantním masovým kuličkám.

papaya-771145Koupit dobrou papáju je u nás složitější, když na ni ale narazíte – směle do ní. Někdy se jí říká i melounový strom nebo fruta bomba. Kromě velkého množství vitamínů a vápníku obsahuje také enzymy, které napomáhají trávení. Tyto enzymy mají detoxikační účinky a dokážou štěpit bílkoviny – je to jeden z důvodů, proč se šťáva z papáji někdy přidává i do marinád na maso – jejich působením zkřehne i tvrdý a houževnatý kus. Plod zralé papáji je velice chutný jenom tak samotný, neradím ho ale používat ke zdobení dortů s želatinou. Stejné enzymy zamezují jejímu tuhnutí.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>