Když kupujete mango, zaměřte se na to, aby byla slupka krásně hladká a beze skvrn. Dbejte na to, aby se dužina při jemném tlaku dlaní mírně, ale ne výrazně poddala. A hlavně využijte svůj nos – plod musí příjemně vonět. Jenom tak koupíte správně zralý plod – šťavnatý, báječné chuti a navíc zdravý.

Jediný plod pokryje doporučenou denní dávku vitamínu A. Velké množství betakarotenu, které mango obsahuje, zpomaluje stárnutí a urychluje obnovu tkání. Čerstvé mango dále obsahuje velké množství vitamínů E a B – skvělý způsob, jak udržet pokožku pružnou a mladou.

Zároveň dokáže mango detoxikovat organizmus, zklidňuje, podporuje klidné usínání a bojuje proti depresím. A neznám nikoho, komu by nechutnalo. Nejlépe samotné, ale i jako součást ovocných salátů, do jogurtu či tolik populárního smoothie.

Skvělé je také jako příloha ke grilovanému masu – ať už ve formě čatní nebo jako salsa – drobné kostičky manga s kouskem feferonky, šťávou z limetky a hrstí koriandrové natě podávám ráda k pikantním masovým kuličkám.

Koupit dobrou papáju je u nás složitější, když na ni ale narazíte – směle do ní. Někdy se jí říká i melounový strom nebo fruta bomba. Kromě velkého množství vitamínů a vápníku obsahuje také enzymy, které napomáhají trávení.

Tyto enzymy mají detoxikační účinky a dokážou štěpit bílkoviny – je to jeden z důvodů, proč se šťáva z papáji někdy přidává i do marinád na maso – jejich působením zkřehne i tvrdý a houževnatý kus.

Plod zralé papáji je velice chutný jenom tak samotný, neradím ho ale používat ke zdobení dortů s želatinou. Stejné enzymy zamezují jejímu tuhnutí.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang