Jezte ryby, jsou zdravé – záleží ale na tom, kterou studii zrovna čtete. Experti se shodnou na tom, že ryby mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin (prevence kardiovaskulárních chorob, klíčový význam pro správnou činnost mozku, prevence depresí), jsou zdrojem lehce stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek.

Vesměs odborníci doporučují dvě porce ryb týdně. Pak ale přijdou varování před možnou kontaminací rybího masa rtutí, která naopak mozek poškozuje, a před farmovým chovem, kde jsou ryby drženy v nepřirozeném prostředí bez možnosti volného pohybu a krmeny rybí moučkou, v níž často dostávají antibiotika.

Proto vybírejte odpovědně. Pátrejte po původu ryby. Zjistěte si den, kdy je k vám přivezou čerstvé. Buďte ochotni si připlatit za kvalitu. Jenom tak získáte pro své zdraví to nejlepší.

Losos se servíruje vařený nebo pečený. Velkou oblibu má také uzený losos, ale i tepelně neupravený jako sushi. Lososi i pstruzi patří do jedné čeledě.

Divoký losos

Divoký losos je dravá tažná ryba, která žije většinu života v moři, ale v dospělosti putuje proti proudu do řek a tření se odehrává ve sladké vodě.

Mladí lososi ve sladké vodě tráví začátek života, poté se stěhují zpět do moře, kde dospívají, aby se pak v dospělosti vrátili do rodné řeky a přivedli na svět další generaci.

Dožívají se i třinácti let. Původně se vyskytovali i v Česku, kde byli ale dočasně vyhubeni. V současnosti probíhají snahy vrátit lososa zpět do českých řek. Losos dokáže rychle přibývat na váze.

Typickou oranžovo-červenou barvu jeho masa má na svědomí pojídání velkého množství drobných korýšů a planktonu, které obsahují barviva a karoten. Jeho maso je poměrně tučné, právě ale díky zdraví prospěšným omega-3 mastným kyselinám.

Pstruzi

V západních kuchyních je pstruh oblíbeným jídlem. Nejlepší jsou divocí pstruzi. Čerstvý pstruh má jemné maso a mírnou chuť. Pstruzi jsou štíhlé dravé ryby, které žijí v dobře okysličených horních částech říčních toků.

Jsou rozšířeni po celé Evropě a chovají se i u nás – v tom vidím jejich hlavní výhodu – pstruha totiž můžete koupit opravdu čerstvého. Na trhu se setkáte nejčastěji se pstruhem obecným (jezerním nebo potočním) a se pstruhem duhovým.

Když je pstruh duhový krmen kvalitním krmivem s obsahem korýšů, získá jeho maso narůžovělou barvu a můžete ho koupit jako pstruha lososového, který má vyšší podíl zdravého tuku a velice chutné maso.

A na závěr tip na oblíbené recepty s lososem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang