Jezte ryby, jsou zdravé – záleží ale na tom, kterou studii zrovna čtete. Experti se shodnou na tom, že ryby mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin (prevence kardiovaskulárních chorob, klíčový význam pro správnou činnost mozku, prevence depresí), jsou zdrojem lehce stravitelných bílkovin a řady vitamínů a minerálních látek. Vesměs odborníci doporučují dvě porce ryb týdně. Pak ale přijdou varování před možnou kontaminací rybího masa rtutí, která naopak mozek poškozuje, a před farmovým chovem, kde jsou ryby drženy v nepřirozeném prostředí bez možnosti volného pohybu a krmeny rybí moučkou, v níž často dostávají antibiotika. Proto vybírejte odpovědně. Pátrejte po původu „své“ ryby. Zjistěte si den, kdy je k vám přivezou čerstvé. Buďte ochotni si připlatit za kvalitu. Jenom tak získáte pro své zdraví to nejlepší.

Losos se servíruje vařený nebo pečený. Velkou oblibu má také uzený losos, ale i tepelně neupravený jako sushi.

Losos se servíruje vařený nebo pečený. Velkou oblibu má také uzený losos, ale i tepelně neupravený jako sushi.

Lososi i pstruzi patří do jedné čeledě. Divoký losos je dravá tažná ryba, která žije většinu života v moři, ale v dospělosti putuje proti proudu do řek a tření se odehrává ve sladké vodě. Mladí lososi ve sladké vodě tráví začátek života, poté se stěhují zpět do moře, kde dospívají, aby se pak v dospělosti vrátili do rodné řeky a přivedli na svět další generaci. Dožívají se i třinácti let. Původně se vyskytovali i v Česku, kde byli ale dočasně vyhubeni. V současnosti probíhají snahy vrátit lososa zpět do českých řek. Losos dokáže rychle přibývat na váze. Typickou oranžovo-červenou barvu jeho masa má na svědomí pojídání velkého množství drobných korýšů a planktonu, které obsahují barviva a karoten. Jeho maso je poměrně tučné, právě ale díky zdraví prospěšným omega-3 mastným kyselinám.

V západních kuchyních je pstruh oblíbeným jídlem. Nejlepší jsou divocí pstruzi. Čerstvý pstruh má jemné maso a mírnou chuť.

V západních kuchyních je pstruh oblíbeným jídlem. Nejlepší jsou divocí pstruzi. Čerstvý pstruh má jemné maso a mírnou chuť.

Pstruzi jsou štíhlé dravé ryby, které žijí v dobře okysličených horních částech říčních toků. Jsou rozšířeni po celé Evropě a chovají se i u nás – v tom vidím jejich hlavní výhodu – pstruha totiž můžete koupit opravdu čerstvého. Na trhu se setkáte nejčastěji se pstruhem obecným (jezerním nebo potočním) a se pstruhem duhovým. Když je pstruh duhový krmen kvalitním krmivem s obsahem korýšů, získá jeho maso narůžovělou barvu a můžete ho koupit jako pstruha lososového, který má vyšší podíl zdravého tuku a velice chutné maso.

PS: Psala jsem (tady), že mám slabost pro chlapecké typy, a Jamie Oliver se mi zdá opravdu roztomilý i s tím svým šlapáním si po jazyku. S každou svou kuchařkou mě stále více přesvědčuje, že opravdu umí. A proč to vlastně připomínám? No protože mám moc ráda jeho pomazánku z uzeného pstruha. S křupavou kornbagetou a okurkou zafungují jako parádní lehká večeře.

PS2: Jo, a abych nezapomněla, tady je moje verze bagety s uzeným lososem. Obloha z plátků uzeného lososa totiž určitě potěší všechny labužníky. Přeji dobrou chuť.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>