Každoročně koncem léta se nechám „nachytat“ a koupím krásný lesklý napnutý orosený fialový lilek. Baklažánová barva s temně zeleným stonkem je dokonalá barevná kombinace. Každoročně zapomenu, že lilek u nás vlastně nikdo nejí. Možná proto, že mu stačí, že je tak krásný, jaksi rezignoval na chuť. A tak každoročně hledám způsoby a kombinace, jak toho fešáka přinutit ke spolupráci. Inspiraci hledám v zemích, kde ho používají často, chutná je třeba blízkovýchodní kombinace s pastou tahini v receptu na pomazánku baba ganuš – recept najdete zde. Tohle léto ale vede variace na sicilskou caponatu. Klasický recept obsahuje řapíkatý celer a rozinky, mně ale víc chutná tahle verze podle Jamieho Olivera:
Budete potřebovat:

Multicereální croissant z plundrového těsta se semínky lnu a slunečnice, pšeničnými otrubami, špaldovými a pšeničnými vločkami. Zdobený bohatou směsí křupavých semínek lnu, sezamu a slunečnice.
- 3–4 lžíce olivového oleje
- 1 středně velký lilek
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 4 zralá oloupaná rajčata
- sůl, čerstvě mletý pepř
- snítku oregana
- lžíci kaparů
- hrst zelených oliv
- 3–4 lžíce dobrého vinného octa
- 1–2 lžíce najemno nasekané petrželové natě
- multicereální croissant k podávání
Lilek omyjte a i se slupkou nakrájejte na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm. Na velké pánvi rozpalte olivový olej a lilek opékejte dozlatova, cca 5 minut. Poté přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, rozmačkaný česnek a ještě chvíli opékejte. Osolte, opepřete a přidejte oregano. Přihoďte okapané kapary a olivy a přilijte vinný ocet. Počkejte, až se ocet odpaří a přidejte nakrájená rajčata. Pomalu duste asi 15 minut, až rajčata změknou. Podávejte bohatě posypané petrželovou natí s multicereálním croissantem.