Každoročně koncem léta se nechám „nachytat“ a koupím krásný lesklý napnutý orosený fialový lilek. Baklažánová barva s temně zeleným stonkem je dokonalá barevná kombinace. Každoročně zapomenu, že lilek u nás vlastně nikdo nejí. Možná proto, že mu stačí, že je tak krásný, jaksi rezignoval na chuť. A tak každoročně hledám způsoby a kombinace, jak toho fešáka přinutit ke spolupráci. Inspiraci hledám v zemích, kde ho používají často, chutná je třeba blízkovýchodní kombinace s pastou tahini v receptu na pomazánku baba ganuš – recept najdete zde. Tohle léto ale vede variace na sicilskou caponatu. Klasický recept obsahuje řapíkatý celer a rozinky, mně ale víc chutná tahle verze podle Jamieho Olivera:

Lilkova_caponata_s_multicerealnim_croissantem

Budete potřebovat:

Multicereální croissant z plundrového těsta se semínky lnu a slunečnice, pšeničnými otrubami, špaldovými a pšeničnými vločkami. Zdobený bohatou směsí křupavých semínek lnu, sezamu a slunečnice.

Multicereální croissant z plundrového těsta se semínky lnu a slunečnice, pšeničnými otrubami, špaldovými a pšeničnými vločkami. Zdobený bohatou směsí křupavých semínek lnu, sezamu a slunečnice.

  • 3–4 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velký lilek
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 4 zralá oloupaná rajčata
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • snítku oregana
  • lžíci kaparů
  • hrst zelených oliv
  • 3–4 lžíce dobrého vinného octa
  • 1–2 lžíce najemno nasekané petrželové natě
  • multicereální croissant k podávání

Lilek omyjte a i se slupkou nakrájejte na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm. Na velké pánvi rozpalte olivový olej a lilek opékejte dozlatova, cca 5 minut. Poté přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, rozmačkaný česnek a ještě chvíli opékejte. Osolte, opepřete a přidejte oregano. Přihoďte okapané kapary a olivy a přilijte vinný ocet. Počkejte, až se ocet odpaří a přidejte nakrájená rajčata. Pomalu duste asi 15 minut, až rajčata změknou. Podávejte bohatě posypané petrželovou natí s multicereálním croissantem.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>