Na tomto místě měl být nějaký hezký recept ze špekáčků – kupříkladu náš rodinný recept na utopence je opravdu vyladěný, buřtguláš dělávám „po maďarsku“ se sezónní zeleninou a buřty na černém pivu, které nosí soused na velké oslavy, jsou také návykové. Rozhodla jsem se ale jinak.

Letní večery jsou stejně hezčí venku u ohně než v kuchyni a svůj špekáček si každé dítě chce opéct samo. Takže dnes pro inspiraci několik způsobů, jak naložit se špekáčkem. Budete potřebovat jenom ostrý nůž a trochu trpělivosti.

Nad oheň:

  • Tábornická klasika – dva příčné řezy na každém konciKlasika_chleb_se_slunecnici
  • Tábornická klasika s mřížkou – pro více křupavé „kůrčičky“Klasika_s_mrizkou_chleb_se_slunecnici
  • Dětská chobotniceChobotnice_chleb_se_slunecnici

 

A na gril:

  • JežekJezek_chleb_se_slunecnici
  • PásovecPasovec_chleb_se_slunecnici
  • Chobotnice pro maminkuChobotnice_pro_maminku_chleb_se_slunecnici

 

Jako děti jsme si na kámen vedle ohně dávali krajíc chleba na stékající tuk. Než se dodělal špekáček, chléb byl 4295411_Chleb_se_slunecnici_1816_200_mmmastný, černý a křupavý. Úplně cítím, jak mi kornatějí tepny. Dělávám to tak ale pořád – a zjistila jsem, že je k tomu báječný chléb se slunečnicí – když správně odhadnete žár ohně a vzdálenost, semínka se opečou mírně dohněda a nádherně se zvýrazní jejich chuť.

Boxík:

Jak vybrat správný špekáček:

  • vždy kupujte výrobek, který se jmenuje špekáček (tedy žádné buřty, vuřty ani opékáčky), jenom ten má totiž legislativně dané složení
  • musí obsahovat nejméně 40 % masa a obsah tuku nesmí překročit 45 %
  • podíl masa by měl být uveden na prvním místě
  • barva narůžovělá
  • kupujte je u dobrých řezníků – cena bude sice vyšší, ale špekáčky se vám zaručeně nad ohněm neroztečou v nevábnou směs sóji a separátů
  • špekáčky opékejte pomalu v teplém proudu vzduchu, trochu stranou od přímého ohně – jenom tak se krásně propečou a nezčernají.

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>