Latinský název mrkve je Daucus carota a tohle její pojmenování proniklo i do češtiny – často se jí říká karotka. Je to nepochybně jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších druhů zeleniny. Pěstovala se už v antice – původní odrůdy měly kořeny bílé a žluté, často i fialové.

Mrkev_mixDnešní oranžová barva není zas až tak stará – pochází z Holandska a do ostatních zemí se rozšířila až někdy v 17. a 18. století. Dnes ale sílí hnutí, které hlásá návrat „ke kořenům“ (v tomhle případě doslova) a tak znovu můžete koupit i původní žluté a fialové druhy.

Carrots_mrkev_mix_barevAť má mrkev jakoukoliv barvu, vždy je pro naši výživu významná, neboť obsahuje velké množství provitamínu A. I když se všeobecně tvrdí, že nejzdravější zelenina je syrová, v tomhle případě to neplatí. Ze syrové mrkve dokáže organismus využít pouze 5 %, z jemně nastrouhané 30 % a z jemně udušené až 60 %. „Áčko“ se rozpouští v tucích, proto je moudré konzumovat mrkev omaštěnou nějakým kvalitním olejem. Provitamín A působí v těle jako antioxidant, snižuje pravděpodobnost onemocnění rakovinou a zvyšuje obranyschopnost organismu. Chrání zrak, zajišťuje mladistvý vzhled pleti a oddaluje tvorbu vrásek. Mrkev je vhodná i při žlučníkové a jaterní dietě. Díky vysokému množství draslíku je mírně močopudná, je tedy vhodná i pro revmatiky.  V tomhle období je nejchutnější, takže vyrazte na zahrádky a na trhy pro mrkev!

Kedluben_Kohlrabi…a když už tam budete, kupte si i mladou kedlubnu. Také vás to svádí zařadit ji mezi kořenovou zeleninu? Omyl, kedlubna roste nad zemí a patří mezi brukve. Nejchutnější jsou mladé hlízy, které se syrové hodí ke chroupání nebo do salátů. Větší hlavy můžete dusit, plnit i zapékat. V Čechách je oblíbené kedlubnové zelí nebo polévka, v naší rodině se při přípravě smaženého květáku vždy svezla i jedna kedlubna. Nakrájená na centimetrové plátky a obalená v trojobalu asi nebude úplně nejzdravější, zato však velice chutná (a obaluje se mnohem lépe než květák). Kedlubna navíc obsahuje vitamíny skupiny B, dále vitamíny C, E a K, řadu minerálních látek a také vlákninu. Pozoruhodné je, že kedlubna je velký bojovník proti rakovině. Dále dokáže regulovat hormonální hladiny u mužů i žen a upravit menstruační cyklus, tiší menstruační bolesti a likviduje cysty na vaječnících i prsou… Už vím, co bude zítra k obědu.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>