Nová chia raženka se stala hlavní surovinou pro šest letních receptů, které pro vás připravili autoři blogu Dokřupava.cz. Oba autoři – profesionální šéfkuchař Michal Suchánek i nadšená blogerka a gurmetka Anita Ponešová – k nové chia ražence přistoupili vlastním a rozhodně originálním způsobem. Nechte se inspirovat jejich zdravými a navýsost chutnými recepty a zpestřete si nejen nadcházející léto plné vůní a chutí. Nadšeni budou nejen vyznavači masa, ale i příznivci mořských plodů, dokonce i nemasově založení labužníci.

  1. CHIA RAŽENKA SE SALSOU PICO DE GALLO A GRILOVANÝMI KREVETAMI S KORIANDREMRecept_1_Chia_razenka_krevety_koriandr

 Autor receptu: Michal

Ingredience na dvě porce:

  • 2 chia raženky
  • 10 větších syrových krevet (mražených, nikoliv předvařených)
  • 1 masité rajče
  • ¼ manga
  • ¼ červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 snítky čerstvého koriandru
  • 3 snítky kadeřavé petrželky nasekané nadrobno
  • ½ chilli papričky
  • šťávu z ½ limetky
  • kousek másla na opečení krevet
  • sůl, pepř

 Postup:

Nejprve si připravíme salsu Pico de Gallo (kohoutí hřebínek), která je velmi chutná a nádherně barevně doplní celý recept. Rozpůlíme jedno masité rajče a vydlabeme z něj vnitřek. Zbytek rajčete nakrájíme na velmi jemné kostičky. Následně přidáváme další ingredience, všechny nasekané na stejné kostičky – ¼ manga, ¼ červené cibule, jeden stroužek česneku, ½ chilli papričky. Přidáme tři snítky čerstvého koriandru, šťávu z ½ limetky, sůl, pepř a vše zamícháme.

Nyní je ta pravá chvíle na krevety. Do receptu volíme raději větší a syrové krevety. Mohou být i mražené, ale rozhodně ne předvařené. Nejprve si připravíme tři snítky kadeřavé petrželky rozsekané spolu s jedním stroužkem česneku. Rozpálíme pánev s kouskem másla a rozmrzlé krevety opečeme poměrně rychle do růžova. Ke konci opékání krevety osolíme a posypeme petrželkou s česnekem. Po vychladnutí je vyloupeme a použijeme do sendviče.

Chia raženky podélně rozkrojíme, naplníme zlehka salsou a přidáme krevety. Raženku můžeme ještě dozdobit snítkami koriandru.

Michal Suchánek ke svému receptu na chia raženku se salsou Pico de Gallo a grilovanými krevetami s koriandrem dodává: „Vždy, když si poslepu přičichnu k této delikatese, cítím vůni mexické exotiky. Je to letní, svěží a lehce pikantní recept. Díky spojení s krevetami je moderní a také velmi zdravý. Pokaždé, když si jej připravíte, budete mít chuť okamžitě někam odjet za dobrodružstvím.

  1. CHIA RAŽENKA S VEPŘOVOU PANENKOU, KRÉMEM S UZENOU PAPRIKOU A GRILOVANOU ZELENINOURecept_2_Chia_razenka_veprova_panenka (2)

 Autor receptu: Michal

Ingredience na dvě porce:

  • 2 chia raženky
  • ½ polévkové lžíce pomazánkového másla
  • ½ čajové lžičky dijonské hořčice
  • ½ čajové lžičky majonézy
  • špetku (špičku lžičky) uzené červené papriky
  • 2 nadrcené stroužky česneku
  • 8–10 lístků čerstvého baby špenátu
  • ½ žluté a ½ červené papriky
  • 6 koleček cukety
  • cca 150 gramů vepřové panenky
  • sůl, pepř, olivový olej

Postup:

Nejprve si připravíme pomazánku s uzenou paprikou. Do misky dáme ½ polévkové lžíce pomazánkového másla, ½ čajové lžičky dijonské hořčice, ½ čajové lžičky majonézy. Aby měla pomazánka skvělé aroma a chuť, přidáme ještě na špičku lžičky uzenou červenou papriku a můžeme přidat také dva stroužky nadrceného česneku.

V dalším kroku si jednoduše připravíme grilovanou zeleninu. Ideálně použijeme barevné papriky. Půlky žluté a červené papriky zbavíme semínek, osolíme a můžeme je posypat také směsí italských bylinek. Papriky ogrilujeme a poté dáme do silnějšího igelitového sáčku zapařit na cca 30 minut. Po vychladnutí oloupeme kůži z papriky a můžeme servírovat do sendviče. Cuketu nakrájíme na kolečka, lehce ji osolíme a opepříme. Zakápneme olivovým olejem a ogrilujeme. Poctivě opláchneme zhruba 10 lístků baby špenátu a necháme osušit.

Na tenčí kolečka nakrájíme také vepřovou panenku, kterou rovněž pokapeme olivovým olejem, posolíme a okořeníme dle chuti. Poté ji zprudka ogrilujeme na rozpáleném grilu. Chia raženky podélně rozřízneme a namažeme je pomazánkou s uzenou paprikou. Následně půlky raženky poklademe lístky baby špenátu a poté střídavě klademe plátky zeleniny (prokládáme barvy) a plátky masa.

Michal Suchánek ke svému receptu na chia raženku s vepřovou panenkou, krémem s uzenou paprikou a grilovanou zeleninou říká: „I přesto, že tato chia raženka obsahuje vepřové maso, jedná se o velmi libové vepřové, které se nádherně hodí k letní variantě s grilovanou zeleninou. Pokud budeme chtít recept během sezony obměnit, můžeme ho lehce doplnit kousky parmazánu nebo plátky grilovaného česneku. Zavanou kolem vás vůně a chutě středomoří.

 3. CHIA RAŽENKA S GRILOVANÝM KUŘETEM, AVOKÁDEM A POMAZÁNKOU Z BAZALKOVÉHO KRÉMURecept_3_Chia_razenka_grilovane_kure_avokado

Autor receptu: Michal

Ingredience na dvě porce:

  • 2 chia raženky
  • ½ polévkové lžíce pomazánkového másla
  • ½ čajové lžičky dijonské hořčice
  • ½ čajové lžičky majonézy
  • ½ čajové lžičky bazalkového pesta primerba (případně lze nahradit rozmixovanou čerstvou bazalkou s olivovým olejem a solí)
  • 1 kuřecí prso na tenké plátky nebo 2 menší stehenní řízky
  • cca 3 listy ledového salátu
  • ½ poloměkkého avokáda (ready to eat)
  • 1 kvalitnější menší rajče
  • sůl, pepř, olivový olej

Postup:

Opět začneme s pomazánkou. Do misky dáme ½ polévkové lžíce pomazánkového másla, ½ čajové lžičky dijonské hořčice, ½ čajové lžičky majonézy a ½ čajové lžičky bazalkového pesta primerba.

Dále si připravíme grilované kuřecí maso (1 kuřecí prso na tenké plátky nebo 2 menší stehenní řízky), které pouze nasolíme, opepříme a lehce zakápneme olivovým olejem. Zprudka jej opečeme na rozžhavené pánvi.

Na tenké nudličky nasekáme 3 listy ledového salátu. Vypeckujeme a na půlměsíčky nakrájíme polovinu poloměkkého avokáda, jedno kvalitnější menší rajče pokrájíme na tenké plátky.

Chia raženky podélně rozřízneme a potřeme připravenou pomazánkou. Poklademe tenkými nudličkami salátu a střídavě pak klademe kousky kuřete, kolečka rajčete a kousky avokáda.

Michal Suchánek ke svému receptu na chia raženku s grilovaným kuřetem, avokádem a pomazánkou z bazalkového krému: „Recept na tuto chia raženku je doslova ideální kombinací lehké a zdravé svačinky, po které nebudete mít otlačenou klávesnici na čele. Dietní kuřecí maso v kombinaci s bazalkovou chutí obsaženou v pomazánce a chia semínky v ražence, to vše ještě doplněné další superpotravinou – avokádem, které je lidskému zdraví velmi prospěšné především díky vysokému obsahu mononenasycených kyselin a minerálů. Znáte zdravější oběd?

  1. VEGETARIÁNSKÝ BURGER V CHIA RAŽENCERecept_4_Chia_razenka_vege burger

Autor receptu: Anita

Ingredience na dvě porce:

  • 2 chia raženky
  • 120 g sýra halloumi
  • 2–3 lžíce oleje
  • 2 velké lžíce rozmixované salsy z pečených paprik
  • 1 šalotku
  • 1 velké nebo 2 menší rajčata
  • směs zelených salátových lístků
  • 1 lžíci olivového oleje
  • střik citronové šťávy
  • sůl a pepř

Postup:

Sýr halloumi je výrazný řecký sýr, který se při grilování neroztéká, proto se výborně hodí jako náplň do vegetariánských burgrů. V jednom z předchozích receptů (http://dokrupava.cz/vracime-se-na-jih-iv-bulharsko/) jsem připravovala salsu z pečených paprik, do tohoto receptu se bude hodit její rozmixovaná verze. Můžete ji i výrazněji okyselit a přiostřit větším kouskem feferonky – podle chuti.

Salsa z pečených paprik podle Anity:

Pět dužnatých červených nebo oranžových paprik omyjte, osušte a nasucho grilujte, dokud zčásti nezčernají. Můžete použít i venkovní gril, kouřová chuť bude pak ještě výraznější, já je ale často dělám v pekáčku v troubě – při 200 stupních to trvá tak 15–20 minut. Nechte je krátce zapařit – můžete použít mikrotenový sáček nebo je stačí přikrýt vhodnou pokličkou, pokud jste je pekli na pekáčku. Když už je udržíte v ruce, sloupněte slupku a pečlivě odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na dlouhé proužky, dejte do mísy s rozmačkaným stroužkem česneku, osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Nechte alespoň dvě hodiny odležet.

Grilovací pánev potřete olejem a z obou stran ogrilujte okapaný sýr halloumi. Chia raženky podélně rozřízněte a rozříznutou stranu také na chvíli vložte na grilovací pánev. Poté jednu stranu raženky potřete salsou z pečených paprik a položte na ni grilovaný sýr. Přidejte kolečka šalotky, rajče a směs salátových lístků ochucených olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

  1. BYLINKOVÝ SÝR S KARAMELIZOVANÝMI ŽAMPIONY NA CHIA RAŽENCERecept_5_Chia_razenka_karamelizovane_zampiony

Autor receptu: Anita

Ingredience na dvě porce:

  • 2 chia raženky
  • 4 lžíce sýra Philadelphia
  • 1 lžíci najemno nasekané pažitky
  • 1 lžíci najemno nasekané hladkolisté petrželky
  • malou snítku tymiánu
  • ½ stroužku česneku
  • sůl a pepř

Na karamelizované žampiony:

  • 8 větších žampionů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • ½ stroužku česneku
  • 1 lžíci najemno nasekané hladkolisté petrželky
  • sůl a pepř

 Postup:

Promíchejte sýr s bylinkami a česnekem, osolte, opepřete a nechte odpočinout. Žampiony otřete vlhkým hadříkem a nakrájejte na plátky. V těžké pánvi rozehřejte olej, přidejte žampiony, osolte a opepřete a za občasného obracení je opékejte, až začnou chytat barvu, tak 3–4 minuty. Přilejte ocet a nechte ho vyvařit, přidejte prolisovaný česnek a ještě chvilku za stálého míchání opékejte. Odstavte a vmíchejte petrželku. Chia raženku potřete bylinkovým sýrem a obložte žampiony.

  1. ŠLEHANÁ FETA SE SALÁTKEM Z RAJČAT NA CHIA RAŽENCERecept_6_Chia_razenka_slehana_feta

Autor receptu: Anita

Ingredience na dvě porce:

  • 2 chia raženky
  • 100 g sýra feta
  • 100 g čerstvého sýra (třeba Lučiny)
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • 1–2 lžíce jogurtu

Na salátek:

  • 8 rajčat San Marzano
  • 1 malou šalotku
  • 8 velkých lístků bazalky
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • sůl a pepř

Postup:
Nejdřív si připravte salátek – omytá a osušená rajčata nakrájejte na osminky, šalotku na jemná kolečka, bazalku nadrobno. Osolte, opepřete a přidejte olej a citronovou šťávu. Jemně promíchejte a nechte chvíli uležet.

Do mixéru nalámejte sýr feta, přidejte čerstvý sýr, olivový olej a jogurt a šlehejte, až se všechno spojí v jemný krém. Občas mixér zastavte a seškrábněte sýr, který ulpí na stranách nádoby. Vyšlehanou masu dejte na chvíli do lednice.

Chia raženku potřete šlehanou fetou a poklaďte okapaným rajčatovým salátem. Šlehanou fetu můžete použít i jako dip ke krájené zelenině. Úspěch je zaručen 🙂

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>