U tohohle receptu bych se mohla rozepsat o masopustní tradici, která předchází dlouhému půstu před Velikonocemi. Svým charakterem přesně spadá do fašankového období – rozhodně není dietní, zato je prudce návykový. Mám na něj ale osobnější vzpomínku. Moje máma dělávala tuhle pochoutku dávno před tím, než jsem zjistila, že je to tradiční francouzský recept zvaný rillettes (čte se rijet, ovšem u nás doma byl tehdy známý jako „ta dobrá masíčka“). Mohlo mi být snad osm let, rodiče přede mnou zatajili ranní návštěvu doktora spojenou s odběrem krve. Zapomněli ale zamknout lednici, tak jsem se ráno obsloužila sama. Myslím, že se máma dost styděla, když doktorce vysvětlovala, že půl sklenice tučného vepřového by mohlo výsledky odběru zkreslit. Byla jsem spasena. Pro ten den. Už tehdy jsem tato masíčka milovala a je to láska na celý život. Dělávám je jednou – dvakrát v roce ve velkém a pak skleničky různě rozdávám. A i když dárečky z kategorie – i ručně vyrobený dárek potěší – nejsou, přiznejme si upřímně, úplně populární, o tomto to rozhodně, ale rozhodně neplatí.

Recept na rillettes pochází údajně z oblasti Touraine ve střední Francii, místní rillettes mají dokonce chráněné zeměpisné označení původu. Podle Wikipedie první zmínka o rillettes pochází z roku 1480!

Recept na rillettes pochází údajně z oblasti Touraine ve střední Francii, místní rillettes mají dokonce chráněné zeměpisné označení původu. Podle Wikipedie první zmínka o rillettes pochází z roku 1480!

 

Na čtyři středně velké sklenice rillettes budete potřebovat*:                                                         

  • 400 g hřbetního sádla
    Cereální chléb:  Vícezrnný chléb s pšeničnými otrubami, lněnými a slunečnicovými semínky. S bohatým posypem ze lněných a sezamových semínek. Z kamenné pece.

    Cereální chléb: Vícezrnný chléb s pšeničnými otrubami, lněnými a slunečnicovými semínky. S bohatým posypem ze lněných a sezamových semínek. Z kamenné pece.

  • 1,5 kg vepřového bůčku
  • 0,5 kg vepřové krkovičky nebo plece
  • 2–3 dcl dobrého bílého vína
  • 1 lžičku kmínu
  • sůl a pepř

* Tenhle recept toho dost odpustí, takže si nedělejte starosti, když máte něčeho o 200 g více, či méně:-)

K podávání:

  • dobrý chléb – třeba cereální
  • nakládané okurky, cibuli

 

Zatím se mi podařilo před vámi utajit, že příprava je opravdu dlouhá. Aktivní práce však tolik nevyžaduje. Rozpalte troubu na 130 stupňů a vezměte si pořádně těžký kastrol s pokličkou. Maso i sádlo nakrájejte na kostičky cca 2 x 2 cm, pokud máte bůček s kostí, okrájejte ho přibližně a kosti přihoďte k masu. Podlijte bílým vínem, přiklopte, dejte na tři hodiny do trouby a nestarejte se o něj. Po třech hodinách to bude vypadat, že se toho v hrnci až tak moc nastalo, nepropadejte však panice. Maso osolte, opepřete, přidejte kmín, zamíchejte a nechte péct další tři hodiny. Teď už ho ale co půl hodiny kontrolujte a míchejte a snažte se vařečkou rozdělovat maso na vlákna, půjde to snadno. Maso začne zlátnout, případné kosti se úplně obnaží a směs bude neodolatelně vonět. Po asi šesti hodinách pomalého pečení máte hotovo. Vařečkou ještě podrťte větší kousky a nechte zchladnout. Připravte si pořádně vymyté sklenice, natlačte do nich maso asi 1,5 cm pod okraj a zalijte vypečeným sádlem. Zbytek sádla přeceďte do jiné sklenice. V lednici skleničky vydrží – já nevím… pravdou ale je, že u nás zatím vždy do týdne zmizely. Část vždy rozdám a druhou sníme s chlebem, okurkami a cibulí.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>