Už víte, že si čerstvý sýr ráda dělávám domácí. Někdy se mi stane, že neodhadnu množství, nebo třeba máme zrovna chuť na něco jiného, a protože je to poměrně háklivá potravina, hrozí, že se zkazí. A to já vidím nerada. Existuje ale velmi chutný způsob, jak mu prodloužit trvanlivost. Naložit ho. S bylinkami nebo kořením… Takhle naložený se jmenuje labaneh, labneh nebo někdy labane a je rozšířený hlavně v oblasti Sýrie a Libanonu. Tam se k ochucení používá především máta a citronová kůra, ale věřím, že v zemi nakládaného hermelínu a utopenců si je každý schopný najít „tu správnou“ kombinaci sám. Šalvěj, rozmarýn, tymián, chilli, špetka šafránu, zkusí někdo odvážný třeba levanduli? A kopr! Ten miluju já. Kuličky sýra jsou nejchutnější, když se trochu rozleží, a v lednici vydrží zhruba tři týdny. Můžete je použít jako předkrm, mazat na pečivo, podávat k pečeným bramborám či zeleninovým tyčinkám… A záleží jenom na vás, jestli kuličky v zeleném koření „vyválíte“, nebo je naložíte „nahaté“.Labaneh_multicerealni_croissant

Budete potřebovat:

Multicereální croissant z plundrového těsta se semínky lnu a slunečnice, pšeničnými otrubami, špaldovými a pšeničnými vločkami. Zdobený bohatou směsí křupavých semínek lnu, sezamu a slunečnice.

  • 300 g čerstvého sýra
  • bylinky a koření k naložení (já jsem použila mátu a chilli papričky)
  • cca 2–3 dcl olivového oleje
  • 3–4 multicereální croissanty k podávání

Z dobře okapaného čerstvého sýra tvořte kuličky. „Poválejte“ je v nasekaných bylinkách, opatrně, ale natěsno uložte do sklenice a prokládejte dalším kořením nebo bylinkami. Zalejte olivovým olejem tak, aby byly všechny potopené, a nechte uležet v lednici minimálně 3–4 dny. Podávejte třeba s multicereálním croissantem.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>