Vždy, když ucítím vůni fenyklu, okamžitě se přenesu do doby, kdy byly děti ještě malé a já vypila litry fenyklového čaje… Maminky vědí. Kromě čaje na podporu tvorby mléka a proti dětským prdíkům se fenykl velmi dobře uplatní i v kuchyni pro dospělé. Někdo ho zná jako koření – semínka mají specifickou nasládlou a trošku štiplavou chuť a dobře okoření třeba chlebové tyčinky. Jiný jej používá do omáček s rajčaty či s nakládanou zeleninou. Plod fenyklu se v české kuchyni neobjevuje příliš často, a to je škoda, protože kromě skvělé vůně má i řadu léčivých účinků. Pomáhá při pocitech plnosti a také usnadňuje odkašlávání. Spojení svěžího fenyklového salátku s vinnou klobásou je překvapivě lahodné.

Kuličky z vinné klobásy s fenyklovým salátkem

Kuličky z vinné klobásy s fenyklovým salátkem

Na 1 bagetu k obědu budete potřebovat:

Francouzská bageta:  světlá bageta v klasickém francouzském stylu. Zdobená šikmými řezy.

Francouzská bageta: světlá bageta v klasickém francouzském stylu. Zdobená šikmými řezy.

  • 1 střední světlou (francouzskou) bagetu
  • 200 g vinné klobásy
  • 1/2 bulvy fenyklu
  • 1/2 jablka
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci čerstvého sýra
  • sůl a pepř

 

Vinnou klobásu vymáčkněte ze střívka a naolejovanýma rukama tvořte kuličky velikosti většího vlašského ořechu. Kuličky poklaďte na plech vyložený papírem na pečení a mírně je zploštěte. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů 20–25 minut. Následně je nechte zchladnout. Omytý fenykl nakrájejte na jemné nudličky, jablko na tenké plátky. Promíchejte a zakapejte citronovou šťávou a olejem, osolte a opepřete. Rozpůlenou bagetu potřete čerstvým sýrem, navršte salátek a obložte upečenými kuličkami z vinné klobásy. Posypte jemným zeleným chmýřím z fenyklu. Zbytek salátku můžete dát do krabičky jako přílohu k bagetě.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>