Od úplně maličkých dekorativních tykviček roztodivných barev a tvarů až po obří dýně, které musíte stěhovat ze zahrady na kolečku – a mezi nimi stovky odrůd včetně okurky, melounu a třeba i patizonu – tak bohatá je čeleď Tykvovité. Typickým podzimním zástupcem jsou různé druhy dýní, které jsou v kuchyni velmi vděčné. Dají se připravit nasladko i naslano a můžete je servírovat i malým dětem. V poslední době získává na popularitě dýně hokaido – i já ji mám nejraději. Je nabitá vitamíny a minerálními látkami, ale energeticky není příliš vydatná. Nemusí se loupat (její slupka tepelnou úpravou krásně změkne) a má příjemně nasládlou, lehce oříškovou chuť. Výborná je pečená, třeba jako rychlá zdravá večeře. Když ji doplníte bylinkami, směsí listových salátů, oříšky a dobrým chlebem, uděláte hodně pro svoje zdraví a zaručeně si pochutnáte.

dyne

Na večeři pro dva budete potřebovat:

Tmavý vícezrnný chléb:  Tmavý vícezrnný chléb s pšeničnou trhankou, sójovými a ovesnými vločkami, lněnými semínky a vláčnými sójovými boby. S žitným kvasem. Zdobený cereálním posypem s ovesnými vločkami a semínky. Z kamenné pece.

Tmavý vícezrnný chléb s pšeničnou trhankou, sójovými a ovesnými vločkami, lněnými semínky a vláčnými sójovými boby. S žitným kvasem. Zdobený cereálním posypem s ovesnými vločkami a semínky. Z kamenné pece.

  • 1 malou dýni hokaido
  • extra panenský olivový olej
  • snítku rozmarýnu
  • směs listových salátů
  • 1/2 citronu
  • hrst piniových oříšků
  • 100 g sýru feta (nebo sýru s modrou plísní)
  • sůl a pepř
  • stroužek česneku
  • (k podávání) chléb se špaldou nebo tmavý vícezrnný

Dýni pořádně omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Dužinu nakrájejte na tenčí měsíčky, rozložte na plech vyložený papírem na pečení, pokapejte olivovým olejem, posypte lístky ze snítky rozmarýnu, osolte a opepřete.

V troubě předehřáté na 180 stupňů pečte asi 20 minut, až je slupka měkká. Mezitím na suché pánvi krátce orestujte piniová semínka a dejte stranou. Směs listových salátků zakapejte citronovou šťávou a olivovým olejem a jemně osolte. Fetu nebo modrý sýr rozdrobte na menší kousky. Krajíce chleba se špaldou opečte v toustovači dokřupava a potřete stroužkem česneku. Na chléb navršte opečenou dýni, salátek, sýr a piniová semínka. Podávejte s citronem a olivovým olejem na zakápnutí.

PS: Kdo ještě neměl to potěšení z přípravy dýně Hokaido, jistě ocení  rady pro začátečníky:

  • Dýně Hokaido s hezkou slupkou bez kazů nikdy neloupeme. Přišli bychom jak o cenné vitamíny, tak i o krásnou výslednou barvu pokrmu.
  • Dýni Hokaido rozřízneme napůl přes stopku a vydlabeme vlákna se semínky. Dýňová semínka můžeme usušit a opražená použít na další vaření nebo jako ozdobu dýňového pokrmu. Měkká dužina s vlákny se do pokrmů nepřidává.
  • Krájení dýně Hokaido je trochu náročnější, neboť jde o tvrdou dužinu. Ta trocha námahy ale za výsledek vždy stojí.
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>