Zdá se mi, že  poslední dobou je tak nějak módní nadávat na Vánoce, Velikonoce a vůbec všechny svátky, které se v průběhu roku slaví. Zakázat a zrušit. Nezdobit. Nepéct a nevařit.

Mám to jinak – svátky slavím ráda a miluji i to zdobení a pečení a těšení se a vůbec všechno (no dobrá, úklid trochu šidím), co s nimi souvisí. A adoptovala jsem i některé dovozové svátky. Třeba Halloween – mám jisté podezření, že dlabání dýní, které dělám samozřejmě pro děti, nejvíc baví mě. Dýňová sezona je u nás každým rokem zřetelnější – jako dítě jsem dýni nesnášela, ale teď se jí nemůžu nabažit. Jako polévky, pečené do salátů, ve formě kari s cizrnou, jako přísady do sladkých buchet. Je to opravdu všestranná krasavice. Letos nastala chvíle zkusit z ní udělat i marmeládu. Doporučuji. Příprava je rychlá a jednoduchá, experimentovat můžete s kořením i sladidly – já jsem použila třtinový cukr.Korenena_dynova_ marmelada_maslovy_croissant

Budete potřebovat:

Máslový croissant - klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

  • 1 kg očištěné a nakrájené dýně Hokaido
  • ½ kg třtinového cukru – nebo i méně, když marmeládu plánujete sníst rychle
  • 2 velké šťavnaté citrony
  • 8 tobolek kardamomu
  • 1 svitek cejlonské skořice
  • 1 hvězdičku badyánu
  • máslové croissanty k podávání

Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Dužinu nakrájejte na kostky cca 3 x 3 cm. Dejte do hrnce, přidejte šťávu ze dvou citronů, případně podlijte malým množstvím vody. Začněte dusit na mírném plameni. Když dýně pustí šťávu a začne se rozvářet, přidejte koření. Tobolky kardamomu otevřete, vyberte semínka a ty najemno rozdrťte v hmoždíři spolu se skořicí. Použijete-li cejlonskou skořici, půjde to snadno. Hvězdičku badyánu nechte vcelku. Přidejte cukr a mícháním mu pomozte, aby se rozpustil. Dále pomalu vařte, až se dýně úplně rozvaří. Horkou zavařeninu plňte do čistých sklenic a nechte vychladit dnem vzhůru. Můžete ji i sterilizovat, ale když ji máte v plánu sníst do měsíce, v lednici vydrží bez újmy. Tato marmeláda chutná nejlépe zhruba po týdnu, kdy se chutě dobře propojí. Podávejte ji s teplým čajem a máslovým croissantem ke sváteční snídani.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>