Zdá se mi, že poslední dobou je tak nějak módní nadávat na Vánoce, Velikonoce a vůbec všechny svátky, které se v průběhu roku slaví. Zakázat a zrušit. Nezdobit. Nepéct a nevařit.
Mám to jinak – svátky slavím ráda a miluji i to zdobení a pečení a těšení se a vůbec všechno (no dobrá, úklid trochu šidím), co s nimi souvisí. A adoptovala jsem i některé dovozové svátky. Třeba Halloween – mám jisté podezření, že dlabání dýní, které dělám samozřejmě pro děti, nejvíc baví mě. Dýňová sezona je u nás každým rokem zřetelnější – jako dítě jsem dýni nesnášela, ale teď se jí nemůžu nabažit. Jako polévky, pečené do salátů, ve formě kari s cizrnou, jako přísady do sladkých buchet. Je to opravdu všestranná krasavice. Letos nastala chvíle zkusit z ní udělat i marmeládu. Doporučuji. Příprava je rychlá a jednoduchá, experimentovat můžete s kořením i sladidly – já jsem použila třtinový cukr.
Budete potřebovat:
- 1 kg očištěné a nakrájené dýně Hokaido
- ½ kg třtinového cukru – nebo i méně, když marmeládu plánujete sníst rychle
- 2 velké šťavnaté citrony
- 8 tobolek kardamomu
- 1 svitek cejlonské skořice
- 1 hvězdičku badyánu
- máslové croissanty k podávání
Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte semínka. Dužinu nakrájejte na kostky cca 3 x 3 cm. Dejte do hrnce, přidejte šťávu ze dvou citronů, případně podlijte malým množstvím vody. Začněte dusit na mírném plameni. Když dýně pustí šťávu a začne se rozvářet, přidejte koření. Tobolky kardamomu otevřete, vyberte semínka a ty najemno rozdrťte v hmoždíři spolu se skořicí. Použijete-li cejlonskou skořici, půjde to snadno. Hvězdičku badyánu nechte vcelku. Přidejte cukr a mícháním mu pomozte, aby se rozpustil. Dále pomalu vařte, až se dýně úplně rozvaří. Horkou zavařeninu plňte do čistých sklenic a nechte vychladit dnem vzhůru. Můžete ji i sterilizovat, ale když ji máte v plánu sníst do měsíce, v lednici vydrží bez újmy. Tato marmeláda chutná nejlépe zhruba po týdnu, kdy se chutě dobře propojí. Podávejte ji s teplým čajem a máslovým croissantem ke sváteční snídani.