V angličtině existuje výraz „comfort food“ – jsou to jídla, která nám přinášejí potěchu, radost či uspokojení. Dělají nám dobře na duši. Pro každého je to něco jiného – buchty od babičky, tátova sekaná, jemná bramborová kaše s párkem. Většinou jsou spojené s dětstvím, dokážou vyvolat příjemné vzpomínky a při jejich konzumaci se zkrátka cítíte hezky. Čeština pro ně nemá jednoslovný ekvivalent, já si tento anglický výraz překládám jako „útěšné jídlo“. Pro mě je to cokoliv s roztaveným, nejlépe tučným sýrem. Mám ráda hnědé křupavé puchýřky, které na něm naskáčou, a tu měkkou jemnou hmotu pod nimi, líbí se mi, jak se sýr táhne… Jo, je to návrat do dětství.

Ještě něco mají jídla označovaná jako comfort foods společného – nejčastěji jsou poměrně jednoduchá a rychlá na přípravu. Přesně jako moje oblíbené sýrové bagetky. Na jejich přípravu využijete i jakékoliv starší pečivo – já jsem použila katalánskou bagetu, protože se mi líbí její netradiční tvar. Roztavený sýr zahřeje sám o sobě, naložené papričky jalapeño přidají další chuťový rozměr a další grády. Na stole může bagetka být do 15 minut – ideální po návratu z lyží nebo jako pohoštění pro nečekanou návštěvu.

Komfortní sýrová bagetka

Komfortní sýrová bagetka

Na komfortní sýrové bagetky budete potřebovat:

Originálně tvarovaná Katalánská bagetka s vláčnou porézní střídkou a tenkou křupavou kůrkou. S žitným kvasem. Upečená v kamenné peci.

Originálně tvarovaná Katalánská bagetka s vláčnou porézní střídkou a tenkou křupavou kůrkou. S žitným kvasem. Upečená v kamenné peci.

  • 4 katalánské bagety
  • 200 g tučného tvrdého sýra (já nejraději používám čedar)
  • 2–3 lžíce dobré majonézy
  • nakládané papričky jalapeño

 

Příprava je jednoduchá: rozpalte gril na nejvyšší stupeň. Sýr nastrouhejte – můžete klidně nahrubo, je to rychlejší a podle mé zkušenosti tvoří nahrubo nastrouhaný sýr hezčí „puchýřky“. Přidejte majonézu – slouží jako pojivo, sýr pak lépe drží na pečivu a majonéza přidává i jistou krémovost. Nic pro vyznavače zdravého životního stylu, ale tvoříme útěšné jídlo. Když víte, že budete mít jenom dospělé strávníky, můžete teď do směsi přidat i pár najemno nakrájených papriček – jinak si je nechte k podávání. Sýr navršte na podélně rozříznuté bagety a krátce zapečte pod grilem. Podávejte horké s papričkami a dobrým vínem.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>