Nadýchané pečivo z bílé mouky má svůj původ v Rakousku. Je typické křupavou kůrkou a vláčnou, nadýchanou střídkou. Na povrchu je zdobeno typickou ražbou ve tvaru větrníku s pěti segmenty – ty mají připomínat císařskou korunu, zároveň ale zvětšují plochu kůrky a kaiserka je tak křupavější. Kaiserka z bílé mouky je klasickou verzí tohoto pečiva. V dnešní době je ale v nabídce mnoho dalších variant, které si chuťově vedou stejně dobře, jako její nejzákladnější verze.

Extra křupavá kaiserka s hutnější vláčnou střídkou, které má díky obsahu špaldových vloček jemně oříškovou chuť a vůni. Ve střídce navíc najdete i vláčná slunečnicová semínka, pšeničné vločky nebo tmavý len, které kaiserce dodají příjemnou strukturu. Tmavá kůrka je ozdobená typickou ražbou a rustikálním posypem ze žitné mouky.

Kaiserka se špaldou: Extra křupavá kaiserka s hutnější vláčnou střídkou, které má díky obsahu špaldových vloček jemně oříškovou chuť a vůni. Ve střídce navíc najdete i vláčná slunečnicová semínka, pšeničné vločky nebo tmavý len, které kaiserce dodají příjemnou strukturu. Tmavá kůrka je ozdobená typickou ražbou a rustikálním posypem ze žitné mouky.

Původ tohoto pečiva někteří badatelé datují až do roku 1487, kdy podle legendy tehdejší římský císař Fridrich III. Habsburský nařídil na housky vyrazit svoji podobiznu. Doložitelně jsou ale známy od roku 1760 a jejich jméno vzniklo ještě později na počest císaře Františka Josefa I. –  kaiser v němčině znamená císař. Naši jižní sousedé jsou dokonce na toto pečivo tak hrdí, že ho oficiálně schválili jako tradiční rakouskou potravinu.

Dnes se kromě prosté varianty můžete setkat s kaiserkami sypanými mákem, sezamem či kmínem. V duchu moderního trendu zdravé výživy koupíte už i kaiserky cereální, obohacené třeba otrubami, nebo pohankou. Vyzkoušet můžete také kaiserku vícezrnnou se lněnými a slunečnicovými semínky, pšeničnou trhankou, kukuřičnou krupicí a kořením.

Letošní kaiserkovou novinkou je jednoznačně kaiserka se špaldou, která má hutnější střídku a díky obsahu špaldových vloček jemně oříškovou chuť a vůni. Kromě typické ražby na povrchu ji zdobí rustikální posyp z žitné mouky.

Všechny verze kaiserek se skvěle hodí ke snídani jednoduše mazané máslem a marmeládou, skvělé jsou ale i k plnění něčím výraznějším, třeba kvalitní játrovou paštikou nebo plátkem domácí sekané s hořčicí. A na cesty můžete zkusit i „echt“ rakouskou variantu s vídeňským řízkem a kyselou okurkou.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>