V tomto ročním období v obchodech snadno seženete malá jarní kuřátka. Jejich maso je rychle hotové, křehoučké a při servírování vypadají moc hezky. Je to ideální romantická večeře, kterou pro svůj vyvolený protějšek zvládne připravit i kuchařský amatér. Společné vytírání chutné šťávy z pekáčku dokáže navodit pocit příjemného spiklenectví…

Příprava je snadná, jediné úskalí spočívá v tom, že je potřeba maso často přelévat vypečenou šťávou, aby se nevysušilo a udělala se křupavá kůrčička. Já kuřátka dělávám „na motýlka“ – nůžkami vystřihnu páteř a kuře stlačím naplocho. Je tak rychleji a stejnoměrněji propečené. A používám máslo. Hodně másla. Z něho pak vznikne šťáva, do které se namáčejí kousky dobrého chleba…

S lehkým salátkem a dobrým vínem je to báječná lehká večeře pro dva. No ale… jarní kuřátka mívají obvykle do půl kila, takže pokud čekáte hladovější návštěvu, kupte pro jistotu každému vlastní kuřátko.

 

Jarní kuřátko s multicereálním chlebem

Jarní kuřátko s multicereálním chlebem

Budete potřebovat:

Vícezrnný chléb s žitným kvasem, ovesnými vločkami, slunečnicí, lněnými semínky, sezamem a kukuřičnou moukou. Zdobený třemi šikmými řezy. Z kamenné pece

Vícezrnný chléb s žitným kvasem, ovesnými vločkami, slunečnicí, lněnými semínky, sezamem a kukuřičnou moukou. Zdobený třemi šikmými řezy. Z kamenné pece

  • 1–2 jarní kuřátka
  • cca 150 g změklého másla
  • sůl
  • 4–5 větviček čerstvého tymiánu
  • multicereální chléb k podávání

 

Jarní kuřátko dobře omyjte a důkladně osušte. Pečlivé osušení je důležité, abyste dosáhli křupavé kůrčičky. Kuchyňskými nůžkami vystřihněte páteř a kuře stlačte naplocho. Řádně potřete máslem a osolte ze všech stran, přidejte otrhané lístky tymiánu. Do pekáčku dejte zbylé máslo a podlijte malým množstvím vody. Pečte za častého podlévání v troubě vyhřáté na 180 stupňů asi 35 minut. Nechte chvilku odpočinout a na stůl dejte v pekáčku. Podávejte s multicereálním chlebem na vytírání chutné vypečené šťávy a lehkým listovým salátkem.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>