Čtete titulek a divíte se? Copak je nutné něco vědět o nakupování pečiva? „Prostě koupím, co mají, a na co mám chuť,“ říkáte si. Jistě. My dnes jen skromně poradíme, jak nakupovat, aby nám pečivo co nejdéle chutnalo.

Nejspíš se shodneme, že nejchutnější je pečivo nedávno vytažené z pece, ať už jde o čerstvé pečivo, nebo dopékané. Čím častěji se do obchodu dostaneme, tím častěji budeme jíst křupavé housky, nadýchané croissanty a vláčný voňavý chleba. Správné skladování pečivu pomůže, ale co naplat, pečivo je potravina určená k přímé spotřebě a ne k dlouhodobému skladování. Je tedy lepší koupit pět rohlíků místo deseti a brzy zajít do obchodu znovu.

4295211, 4295212, 4295213 louhované pečivo jpgDalší radou je výběr pečiva. Ráno po příjezdu pekařů budou rohlíky čerstvé, zato večer, až půjdeme po práci nakupovat, raději sáhneme po dopékaném pečivu, které v prodejně průběžně doplňují až podle zájmu zákazníků. Ve stárnutí tak mají ranní rohlíky a housky proti právě dopečeným a křupavým kaiserkám velký náskok.

Při výběru se můžeme též držet obecného faktu, že chléb vydrží déle než housky z bílé mouky. Pokud tedy víme, že se nedostaneme do obchodu zítra nebo pozítří, volme raději chleba a pečivo, ve kterém převažuje žitná mouka nad pšeničnou. Kupujme předně chleba vcelku než krájený. Ten tvrdne rychleji.

Když u regálu s chlebem zjišťujeme, jestli je na dotyk měkký, škodíme si. Kvůli tomuto zvyku českých spotřebitelů jsou pekaři nuceni plně nedopékat kůrku. V chlebu tak zůstává víc vody, než by mělo, a to vede k jeho plesnivění. Správně propečený chléb má mít silnější a tvrdší kůrku, která po zmáčknutí křupe a na poklep zespoda dutě „zvoní“. Zvykněme si na to, že tvrdší kůrka neznamená tvrdý chleba.

Máslový croissant - klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.

A poslední rada? Vybírejme si to, co nám chutná a voní!

Kaiserka má být křupavá s rovnoměrně pórovitou střídkou.

Rohlíky s chutí po droždí jsou nejspíš včerejší.

Kvalitní croissant má být na povrchu lesklý a vonět a chutnat po másle. A tak bychom mohli pokračovat. Zkuste chleba i pečivo z více obchodů a držte se toho zboží, se kterým jste spokojeni. To je ten nejlepší vzkaz pekařům i obchodníkům, jaké pečivo pro nás mají péct a zařazovat do sortimentu.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>