Hravé posypky

Dezerty
Drobenkový koláč borůvkový

Jaké je tajemství skvělého drobenkového koláče? Samozřejmě snadná drobenka! Její příprava je velmi rychlá a je to spíš poměr než recept – kombinace másla, cukru, mouky a špetky skořice. A je to tak jednoduché, že ingredience smícháte – nejprve suché přísady a pak vmícháte máslo.

Další variantou zdobení na dort či koláče jsou posypky. Ty jsou pravděpodobně jednou z nejčastějších přídavných ingrediencí. Existují čistě z estetických důvodů a chuťově toho moc nepřidají – ale co na tom? Jsou rozkošné. Z čeho se posypky na buchty a dorty vyrábí a čím se liší od drobenky? To vše, včetně postupu, jak udělat drobenku, se dočtete v tomto článku.

Posypky na buchtu

Cukrářské posypky na buchtu jsou drobné kousky cukrovinek, které se používají k ozdobení nebo dodání textury dezertům. Vyrábějí se z cukru, kukuřičného sirupu, kukuřičného škrobu, ztuženého tuku, potravinářského vosku a umělých barviv a aromat.

Z ingrediencí se vytvoří hustá, těstovitá hmota, která se protlačí extrudérem s malými otvory a vytvoří velmi tenké „nudle“. Tyto nudle se rozlámou na přiměřeně velké kousky a poté se nastříkají barvou a ztuhlou glazurou.

Posypem se zdobí nejrůznější dezerty včetně zmrzliny, sušenek, dortů, koláčů a koblih. Jediným požadavkem je, aby měl dezert poněkud lepivý povrch, jako je poleva, na kterou se posypky přichytí.

Rozpečené posypky na dortu připomínají konfety.

Obvykle se posypky na buchtu přidávají těsně před podáváním jako dekorativní prvek, ale někdy jsou součástí procesu pečení. Posypky se například vmíchají do těsta na dort. Jak se dort peče, posypky na buchtu se rozpustí a vytvoří barevné tečky, které vypadají jako konfety.

Žmolenka na koláč

Žmolenka na koláč, zvaná také drobenka, je dezertní posyp. Žmolenka na koláč je jednoduchá směs másla, cukru a mouky, která se obvykle používá jako posypky na koláče nebo muffinů před pečením, aby byly křupavé a sladké.

Drobenka (žmolenka) je podobná drobenkové polevě – další směs másla, cukru a mouky. Ale zatímco drobenka je jemnější a používá se jako konečná úprava a texturní kontrast, žmolenka se používá v silné vrstvě na ovocnou náplň nebo jiný drobenkový dezert.

Žmolenka je posledním prvkem moučníků před jejich pečením. Vyzkoušejte ji na jakémkoli dezertu, kterému by prospěl sladký a křupavý kontrast, jako jsou tyto oblíbené dezerty:

  • muffiny
  • drobenkové koláče
  • sušenky (cookies)
  • kávové dorty
  • rychlé chleby, jako je banana bread nebo dýňový chléb
Do zdravější drobenky lze přidat ovesné vločky.

Jak se dělá drobenka – recept

Tento recept vám ukáže, jak se dělá drobenka nejen na koláče. Je velmi snadný na přípravu a dodává všem druhům dezertů lahodný sladký a křupavý kontrast.

Ingredience, jak se dělá drobenka

  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • ¾ šálku světle hnědého cukru
  • ⅓ šálku krystalového cukru
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky skořice
  • 1 a ½ tyčinky chlazeného nesoleného másla nakrájeného na kousky

Postup, jak se dělá drobenka

  1. V míse smíchejte mouku, světle hnědý cukr, krystalový cukr, sůl a skořici.
  2. Nakrájejte tyčinku chlazeného nesoleného másla na kousky.
  3. Rukama zapracujte kousky másla, až se vytvoří velké hrudky.
  4. Směs rozdělte na polovinu; zmrazte ji v plastových sáčcích pro budoucí použití.

Drobenku nejlépe uchováte v sáčku vhodném do mrazničky v mrazáku. Vydrží až tři měsíce. Doporučujeme recept rozdělit na dvě poloviny pro skladování. Není třeba ji porcovat více, protože je drobivá a snadno z ní odeberete jen tolik nebo tolik, kolik potřebujete.

Posypky na koláče – recept

Výroba těchto jednoduchých domácích posypek na koláč je zábavná, stačí k ní jen několik málo ingrediencí a zaručeně to budou ty nejchutnější posypky, jaké jste kdy měli. Použijte posypky na koláč, buchtu, nebo ke zdobení svých oblíbených dortů, cupcaků a dalšího pečiva.

Ingredience na posypku na koláč

  • 1 a 1/2 šálku moučkového cukru, rozděleno
  • 2 lžíce vody, studené
  • 1 lžíce lehkého kukuřičného sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu volitelně
  • gelové potravinářské barvivo

Postup na posypku na koláč

  1. Do velké mísy prosejte šálek moučkového cukru, přidejte kukuřičný sirup, vanilku, pokud používáte, 1 a 1/2 lžíce vody a vyšlehejte dohladka. V případě potřeby můžete přidat další vodu po lžičkách.
  2. Jakmile je hmota hladká, přisypte zbývající 1/2 hrnku moučkového cukru a promíchejte, dokud se nespojí. Konečná konzistence by měla být hustá, ale taková, aby se dala použít do trubiček.
  3. Pokud děláte různobarevné posypky, rozdělte polevu do dávek a pak přimíchávejte potravinářské barvivo, dokud nedosáhnete požadované barvy.
  4. Přeneste ji do zdobicích sáčků buď se špičkami 3, 4 nebo 5, nebo s odstřiženou špičkou, poté ji naneste na pečicí papír a nechte přes noc zaschnout.
  5. Po zaschnutí můžete posypku nakrájet na kousky a uložit do vzduchotěsné nádoby, dokud nebude připravena k použití.
Posypky se přidávají na koblihy, donuty nebo cupcaky.

Nejlepší posypky – recept

Domácí výroba nejlepších posypků na koláč či buchtu je zábavná činnost i pro děti. Můžete si přizpůsobit barvy a velikost a dokonce změnit chuť pomocí různých extraktů. Pokud použijete sáček se špičkou, budou nejlepší posypky vypadat kulatěji a jednotněji, ale pokud ho nemáte, můžete použít uzavíratelný sáček na sendviče a odstřihnout kousek rohu.

Ingredience na nejlepší posypky

  • 2 šálky prosátého moučkového cukru
  • 2 a 1/2 lžíce vody
  • 2 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo extraktu podle vlastního výběru
  • gelové potravinářské barvivo

Postup na nejlepší posypky

  1. Vyložte 2 až 3 plechy pečicím papírem a dejte je stranou. Připravte si stejný počet zdobicích sáčků jako barev, které chcete vytvořit, s kruhovou špičkou o průměru 4 mm.
  2. V míse stojanového mixéru s nástavcem na šlehání smíchejte moučkový cukr, vodu, kukuřičný sirup a extrakt.
  3. Šlehejte při střední rychlosti, dokud se vše zcela nespojí v hustou hmotu. Pokud je směs příliš hustá a nedá se použít do trubiček, přidávejte po 1/4 lžičce vody, dokud nedosáhne požadované konzistence. Pokud je směs příliš řídká a řídká, přidávejte po 1 lžíci moučkového cukru, dokud nedosáhne požadované konzistence.
  4. Směs rozdělte do stejného počtu misek, jako je počet barev, které chcete vytvořit. Do každé misky přidejte kapky potravinářského barviva. Barva musí být o něco tmavší než požadovaná, protože po ztuhnutí zesvětlí.
  5. Směs nalijte do připravených zdobicích sáčků a na pečicím papírem vyložené plechy vytlačujte vodorovně zleva doprava rovné čáry. Čáry pokládejte s odstupem 0,5 cm.
  6. Po vytvarování všech linek nechte plechy odležet při pokojové teplotě alespoň 12 hodin.
  7. Po úplném zaschnutí posypky nožem nebo škrabkou nakrájejte na požadované délky a uložte do vzduchotěsné nádoby.

Posypky skladujte při pokojové teplotě ve vzduchotěsné nádobě po dobu jednoho měsíce nebo v mrazničce po dobu až šesti měsíců.

Pokud posypky skladujete v mrazničce, rozmrazte je tak, že požadované množství vysypete na pečicí papír a necháte je stát při pokojové teplotě. Rozložení posypky na papír umožní rozptýlení případné kondenzace z mrazničky, aniž by se posypka slepila.

Nejlepší drobenka na koláč – zdravá drobenka – recept

Připravte si nejlepší drobenku na koláč během necelé hodiny. Můžete jí posypat borůvkový koláč, muffiny nebo jablečný koláč.

Ingredience na zdravou drobenku

  • 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 šálku ovesných vloček
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1/3 šálku sušeného kokosu
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 90 g nasekaného másla

Postup

  1. Smíchejte mouku, ovesné vločky, cukr, kokos a skořici.
  2. Konečky prstů vmíchejte máslo, až směs připomíná hrubou strouhanku.
  3. Ovoce posypte polevou.
  4. Pečte při 180 °C zhruba 25-30 minut.
Drobenku můžete přidat na oblíbené koláče.

Jak udělat drobenku na jablečný koláč – recept

Jablečný koláč s drobenkou je vynikající a snadný koláč, který si každý znovu a znovu žádá. Křehký korpus naplněný sladkými šťavnatými jablky se skořicí a lahodnou drobenkou. Tento rychlý jablečný koláč se skvěle hodí po každém jídle.

Ingredience, jak udělat drobenku

Koláč

  • 1 mražený koláčový korpus (nebo domácí)

Drobenka

  • 1 hrnek mouky
  • ½ šálku hnědého cukru
  • ½ hrnku bílého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ hrnku másla vychlazeného a nakrájeného na kostky

Náplň

  • 8 jablek Granny Smith
  • ⅓ šálku bílého cukru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • ½ lžičky citronové kůry (nepovinné)
  • 1 lžička mleté skořice
  • ⅛ lžička mletého muškátového oříšku

Postup, jak udělat drobenku

  1. Předehřejte troubu na 230 °C.
  2. Smíchejte všechny ingredience na drobenku vidličkou, dokud se úplně nepromísí a nedrobí.
  3. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky (přibližně 0,5 cm). Plátky jablek smíchejte s cukrem, moukou, citronovou šťávou, citronovou kůrou (pokud používáte), skořicí a muškátovým oříškem.
  4. Plátky jablek navrstvěte do koláčové formy (bude opravdu plná) a jablka přelijte zbylou šťávou. Plátky jablek posypte polevou a poklepejte ji na jablka. Koláčovou formu položte na plech (pokud je opravdu plná, má tendenci odkapávat, ušetříte tím troubu).
  5. Pečte 15 minut při teplotě 230 °C, poté snižte teplotu na 175 °C a pečte dalších 45-55 minut (do středu koláče píchněte, abyste se ujistili, že jsou jablka po celé délce měkká).
  6. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.
Jablečný koláč se hodí pro jakoukoli příležitost.

Drobenka z oleje – recept

Podle tohoto receptu získáte dokonalou, křupavou drobenku z oleje. Použití řepkového oleje znamená, že nemusíte třepat máslo s moukou a ovesnými vločkami, takže příprava trvá jen pár minut. Vše je tak mnohem rychlejší a drobenka z oleje je na stole.

Ingredience na drobenku z oleje

  • 120 ml řepkového oleje
  • 100 g ovesné kaše
  • 175 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice nebo mletého zázvoru (v závislosti na výběru ovoce a osobní chuti)
  • 100 g zlatého sirupu
  • 1 kg sezónního ovoce – cokoli, co je po ruce (směs jablek (nakrájených), borůvek a malin)

Postup na drobenku z oleje

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Ovoce vložte do misky a připravte drobenku smícháním všech ingrediencí na drobenku a poté ji položte na ovoce.
  3. Pečte 30-40 minut, dokud není povrch křupavý.
Křupavá drobenka z oleje je zdravější variantou.

Domácí posypky – recept

Naučte se vyrábět vlastní posypky na koláč a nikdy vám nedojdou. Přizpůsobte si barvu a posypte jimi své oblíbené pečivo.

Ingredience na domácí posypky

  • 1 a ½ šálku moučkového cukru rozděleno
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 a ½ lžíce vody, ne horké vody
  • 1 lžíce lehkého kukuřičného sirupu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu (nebo jakékoli jiné příchuti, kterou preferujete – vanilka se však hodí téměř ke všemu)
  • gelové potravinářské barvivo

Postup na domácí posypky

  1. Ve středně velké míse smíchejte 1 hrnek moučkového cukru, kukuřičný škrob, vodu, kukuřičný sirup a vanilkový extrakt, dokud se dobře nespojí.
  2. Vmíchejte zbývající ½ hrnku moučkového cukru.
  3. Přidejte potravinářské barvivo a míchejte, dokud se dobře nespojí a nedosáhne požadované barvy (nezapomeňte, že čím více barviva přidáte, tím více ho bude ve výsledném výrobku cítit).
  4. Směs přelijte do zdobicího sáčku opatřeného špičkou.
  5. Dva plechy na sušenky vyložte voskovým nebo pečicím papírem a pomocí zdobicího sáčku nakreslete přes papír dlouhé vodorovné čáry o šířce posypu. Pokud chcete, udělejte také malé tečky (velké asi jako guma na tužku) po stranách voskovaného papíru, abyste docílili tvarové rozmanitosti.
  6. Nechte nerušeně ztuhnout alespoň 12 hodin, aby zaschly.
  7. Po zaschnutí odlepte všechny tečky nebo tvary, které jste vytvořili, a poté nožem seřízněte vodorovné čáry, abyste vytvořili posyp.
Posypky dobře vydrží ve vzduchotěsné nádobě.

TIP: Posypte drobenkou rebarborový koláč, borůvkový koláč, jablečné muffiny či meruňkový koláč.

Kategorie:

Dezerty
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang