Nový rok začínáme zdravě I.

Už dávno vím, že novoroční předsevzetí u většiny lidí nefungují. Zvláště ta, která se týkají zdravějšího životního stylu – po silvestrovském večírku má člověk chuť na nezdravé tuky, po Vánocích ještě zbylo v lednici uzené, pár chutných klobás a na balkoně je pořád cukroví… a přece to nevyhodíme.

V pondělí je čtvrtého, tak začnu hned od rána (plán), jenomže už ve středu mám sraz s kamarádkami v oblíbeném tapas baru…(realita) No… Rozvolněná morálka po svátečním období není dobrým parťákem silné vůle. A v lednu má narozeniny syn i já… a možná váš manžel nebo babička… A pokud jste se kasali před sebou i jinými, že tenhle rok už konečně, ale opravdu od ledna začnete hubnout/přestanete pít/začnete běhat/přestanete jíst uzeniny nebo cokoliv jiného, kolem desátého máte zaděláno na pořádnou frustraci z vlastního selhání.

Já jsem se rozhodla, že na sebe budu hodná. Takže v posledních letech si nechávám „ostré“ hubnutí na postní čas před Velikonocemi, stejně jako to dělali po generace naši předkové, a v lednu zvolna a bez silných prohlášení začínám jídelníček ozdravovat a odlehčovat s respektem k sezoně. Tyhle postupné a nenásilné změny mají totiž delší životnost a v konečném důsledku větší efekt na zdraví i linii.

Mrkvová pomazánka s červenou čočkou

Mrkvová pomazánka s červenou čočkou

Mrkvová pomazánka s červenou čočkou

Navzdory obecnému přesvědčení, že nejzdravější je zelenina syrová, u mrkve to neplatí. Syrová mrkev má totiž velmi odolné buněčné stěny, takže tělo z ní dokáže při trávení zpracovat jenom asi čtvrtinu obsaženého betakarotenu. Lehce povařená nebo napařená mrkev je pro organismus mnohem přínosnější. A když k ní přidáte kapku kvalitního oleje, uděláte pro její využití maximum.

Budete potřebovat:

Celozrnná bageta se záparou a ovsenými vločkami je vyrobená z celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky.  S extra bohatým posypem vloček, lnu a sezamu. Díky zápaře (směsi máčených semínek a cereálií) získává pečivo jedinečnou chuť a vydrží déle měkké a vláčné. Zápara navíc dodává do pečiva vlákninu. Výborná i na výrobu netradičních chuťovek.

Celozrnná bageta se záparou a ovsenými vločkami je vyrobená z celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky. S extra bohatým posypem vloček, lnu a sezamu. Díky zápaře (směsi máčených semínek a cereálií) získává pečivo jedinečnou chuť a vydrží déle měkké a vláčné. Zápara navíc dodává do pečiva vlákninu. Výborná i na výrobu netradičních chuťovek.

  • 1 celozrnnou bagetu se záparou a ovesnými vločkami
  • 50 g červené čočky
  • 2–3 větší mrkve
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 lžíci kvalitního oleje (já mám k mrkvi ráda olej z vlašských ořechů)
  • půl stroužku česneku (podle chuti, není nutný)
  • sůl, pepř
  • nasucho opražená slunečnicová semínka na ozdobu

 

Na sítu propláchneme čočku. Dáme vařit v hrnci s dvojnásobným množstvím vody, kterou osolíme, opepříme a přidáme malý kousek strouhaného čerstvého zázvoru. Za občasného míchání vaříme čočku cca 10–15 minut, až se začne rozvářet. Přidáme nahrubo nakrájenou mrkev a vaříme, teď už za stálého míchání, ještě chvíli, až se čočka úplně rozvaří a mrkev změkne. Necháme zchladnout, přidáme olej a případně kousek propasírovaného česneku a tyčovým mixérem zpracujeme na hladkou pastu. Mažeme na kolečka bagety a zdobíme nasucho praženými slunečnicovými semínky, případně „něčím zeleným“: petrželkou, řeřichou nebo klíčky.

PS: Červená čočka je lehce stravitelná, plná bílkovin a v kombinaci s karotkou vytvoří svačinu plnou vitamínů… a proto nabízím ještě jinou verzy pomazánky z červené čočky (z našeho archivu).

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>