Měla jsem jisté podezření, které se týkalo olivového oleje a slunečnicových semínek v téhle pomazánce, tak jsem pro lednové dietářky propočítala jejich kalorickou hodnotu. Vychází mi to tak na 1 000 kJ na 100 g. Máslo má při stejné gramáži 3 072 kJ a sýr cottage 419 kJ. Není to tedy super dietní záležitost, zdravá ale určitě ano. Červená řepa (psali jsme o ní už zde) je jedna z nejléčivějších potravin a slunečnicová semínka prospívají nervové soustavě, zvyšují hladinu serotoninu a bojují proti depresi. A kdo by to v tomhle posvátečním pošmournu nepotřeboval. Upřímně, taky se mi moc nechce rozpalovat troubu kvůli třem kořenům řepy – ale zas je to jedna ze stálic mého zeleninového „fochu“, vydrží v kondici poměrně dlouho a tak když peču koláč nebo kuře, sveze se v malém pekáčku vedle i ona. Doporučuji.

Pomazánka z červené řepy a slunečnicových semínekPomazánka se dá použít nejen k mazání na chleba či pečivo, uplatnění najde i jako party dip k namáčení zeleniny nebo jako příloha k masům. Namazaná na pečivu chuťově obstojí i samotná, moc hezky ale vypadá v kombinaci se sýrem balkánského typu a posypaná svěžími výhonky čehokoliv jedlého.

Budete potřebovat:

Celozrnná bagetka se záparou: Malá tmavá bagetka vyrobená z celozrnné pšeničné mouky, díky které má nadýchanou střídku, a z celozrnné žitné mouky, které vděčí za vláčnost (celkově obsahuje 80% celozrnné mouky). Obohacená je záparou (speciální směs máčených a tepeľně upravených cereálií a semínek). Bohatě sypaná slunečnicí, lnem a sezamem.

Celozrnná bagetka se záparou: Malá tmavá bagetka vyrobená z celozrnné pšeničné mouky, díky které má nadýchanou střídku, a z celozrnné žitné mouky, které vděčí za vláčnost (celkově obsahuje 80% celozrnné mouky). Obohacená je záparou (speciální směs máčených a tepeľně upravených cereálií a semínek). Bohatě sypaná slunečnicí, lnem a sezamem.

  • 2–3 celozrnné bagetky se záparou
  • 50 g slunečnicových semínek + trochu semínek na zdobení
  • 2–3 střední červené řepy (cca 300 g)
  • 50 ml olivového oleje
  • šťávu z půlky citronu
  • půl lžičky kmínu
  • sůl a pepř
  • případně křen, pro ty, co to mají rádi ostré
  • kousek balkánského sýra a hrstičku výhonků k podávání

 

Řepu dobře omyjte kartáčkem a zabalte do alobalu se špetkou soli a kapkou olivového oleje. Pečte při 180 stupních cca 50 minut, až bude řepa měkká. Zároveň propláchněte slunečnicová semínka a nechte je ponořená v čerstvé vodě. Upečenou řepu nechte zchladnout, oloupejte, nahrubo nakrájejte a dejte do výkonného mixéru. Semínka sceďte, nechte okapat a přihoďte k řepě. Přidejte olej, sůl, pepř, citronovou šťávu a kmín (kdo chce, přidá kousek křenu) a rozmixujte do pomazánkové konzistence. Nechte alespoň dvě hodiny uležet v chladu. Podávejte na celozrnné bagetě s balkánským sýrem a zelenými výhonky.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>