Úplně cítím tu vůni a slyším listí pod nohama – a to o houbách jenom píšu. Hned bych vyrazila s košíkem do lesa… Teď mě ale nemoc dětí drží doma, tak udělám alespoň hlívový guláš (recept najdete na konci článku). Prospěje mně, protože houby všeobecně mají tu sympatickou vlastnost, že jsou málo kalorické. A prospěje i dětem, protože hlíva posiluje imunitu a pomáhá předcházet infekčním chorobám. V období rekonvalescence hlíva obnovuje ztracenou energii a posiluje organizmus. Obsahuje řadu vitamínů B, C a D a důležité stopové prvky jako železo, draslík, sodík, fosfor, zinek, brom, jód a selen. Důležité jsou ale především takzvané betaglukany. Jsou to silné antioxidanty, které podle posledních výzkumů výrazně stimulují imunitní systém organizmu. Dokážou tělu pomoci téměř v jakékoliv zátěžové situaci, při stresu, stárnutí, chorobách… Snižují hladinu cholesterolu a vychytají volné radikály z mírného záření, kterému jsme dnes denně vystaveni, pokud používáme mobilní telefon či počítač… A působí jako prevence proti rakovině.

Hliva-zampionyHlíva se pěstuje uměle a dnes už ji koupíte v kterémkoliv supermarketu – můžete si ji ale celkem snadno vypěstovat i doma. Žampiony doma nevypěstujete, pokud nemáte opravdu vlhký sklep, ale nabídka obchodů je v tomto směru bohatá. A proč po nich sáhnout? Kromě toho, že třeba burger ze žampionu portobello je opravdová delikatesa? Žampiony také obsahují vitamíny a minerály, především vitamíny skupiny B. Obsahují látky, které snižují krevní tlak a pro svou schopnost regulovat hladinu cukru v krvi se doporučují diabetikům. Bojují proti alergiím. Zapečte si proto k večeři hlavičky žampionů – recept nejspíš znáte, máslo, žloutky a pak sůl…

HlívaHlívový guláš:  Příprava se příliš neliší od přípravy klasického guláše, je ovšem podstatně rychlejší a bez použití sádla i vegetariánská. V kastrolu rozpálíme sádlo (nebo olej – vegetariánská verze), přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a opékáme dozlatova. Poté přisypeme mletou papriku, promícháme a přidáme na proužky nakrájenou hlívu. Opečeme a podlijeme menším množstvím vody, přidáme rajčatový protlak, utřený česnek, kmín, pepř a sůl. Přikryjeme pokličkou a necháme vydusit všechnu vodu až do fáze, kdy se hlíva začíná přichytávat ke dnu kastrolu, promícháme a dolijeme trochu vody (případně zeleninového vývaru). Tento postup opakujeme až do okamžiku změknutí hlívy. Ve finále zasypeme majoránkou a již bez pokličky necháme odpařit přebytečnou vodu. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme posypané slabými proužky cibule.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>