Každou zimu můj manžel netrpělivě očekává začátek grilovací sezony. Už koncem února vyhlíží sluníčko a těší se na chvíli, kdy poprvé zavoní dřevěné uhlí. Když se pak konečně dočká, pár víkendů nadšeně griluje „flákoty“. Rozuměj krkovičku, bůček, hovězí pupek a hamburgery. A steaky. Naštěstí netrvá dlouho, než se tím množstvím masa přejedí všechny děti a návštěvy, a tehdy přichází čas pro moje milované grilované ryby. Podle mě je to nejchutnější způsob, jak rybu upravit. Většinou k nim přikusujeme jenom nasucho opečené bagety potřené česnekem a pokapané olivovým olejem, narazila jsem však na moc hezkou variantu, jak tuto přílohu ještě vylepšit. Ráda se s vámi o ni podělím.

bageta na gril

Na čtyři porce grilovaných baget budete potřebovat:

Francouzská bageta:  světlá bageta v klasickém francouzském stylu. Zdobená šikmými řezy.

Francouzská bageta: světlá bageta v klasickém francouzském stylu. Zdobená šikmými řezy.

  • 2 středně velké světlé francouzské bagety
  • 150 gramů másla
  • 2 stroužky česneku
  • hrst najemno posekaných bylinek dle libosti (Já používám petrželku, pažitku a citronový tymián. Můžete ale zkusit experimentovat a vyzkoušet variaci s troškou libečku, koprem nebo rozmarýnem.)
  • sůl a pepř na dochucení

 

V míse utřete změklé máslo, sůl, pepř a opravdu najemno posekané bylinky. Bagetu zhruba v centimetrových rozestupech nařízněte, ale nedokrojte. Vzniklé zářezy opatrně potřete ochuceným máslem, bagetu zabalte do alobalu a grilujte 5–8 minut. Když vám zůstane máslo, uchovejte ho v lednici do dalšího grilování. Skvěle se hodí ke krevetám i jako finální tečka na steak.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>