Glykemický index (GI) dané potraviny udává, jak moc a jak rychle stoupá hladina krevního cukru po konzumaci této potraviny. Čím mohutnější je tento vzestup, tím vyšší GI se potravině, která ho způsobila, přiřazuje. Číslo je vztaženo k referenční potravině – glukóze, která má GI 100. Tak a teď víte, co je glykemický index.
A k čemu je to dobré vědět?
Podívejte se na video s registrovanou nutriční terapeutkou Blankou Procházkovou, která vám vše srozumitelně vysvětlí. Mimo jiné se dozvíte, jak s glykemických indexem pracovat v rámci sestavování našeho jídelníčku. A třeba také to, že pokud se chystáte změnit svůj životní styl, jíst zdravěji a zhubnout, nemusíte se nutně zříkat ani pečiva. Především je potřeba zvážit jeho množství, potom druh, denní dobu, kdy jej jíte a nakonec kombinaci s ostatními potravinami v jednom pokrmu.
A pro ty, kteří se chtějí o glykemickém indexu dozvědět ještě více, mohou si přečíst podrobný článek ze sekce Rady nutriční specialistky: http://dokrupava.cz/glykemicky-index-co-to-je-a-ktere-potraviny-konzumovat-kdyz-chceme-zhubnout/.