Focaccia se sušenými rajčaty a olivami

Pečivo

Miluju pečivo! Prostě je to tak a asi s tím těžko něco udělám! Nicméně se jej snažím nezařazovat do mého jídelníčku v pravidelných intervalech, ale spíše naopak jen třeba jednou či dvakrát za týden. Zato si jej ale užiju. Většinou si ho totiž upeču, a to je úplně jiná chuť a potěšení, když se o něj zasloužíte „vlastním potem“.

Italská focaccia je jedním z mých nejoblíbenějších receptů. Za prvé je to hrozně jednoduchý a za druhý je to hrozně dobrý. Ještě váháte? Nejlepší focaccia recept zde:

Na 1 plech foaccii budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky či 400 g hladké a 100 g pohankové mouky
  • 50 g olivového oleje
  • 20g čerstvého droždí
  • 320 ml vlažné vody
  • 15 g soli
  • černé olivy
  • sušená rajčata
  • mouka na zaprášení

Postup:

  1. Do mísy od robota nalijte vodu a do ní rozdrobte čerstvé droždí. Droždí ve vodě důkladně rozmíchejte.
  2. Když je droždí s vodou spojené, přilijte do mísy i olivový olej.
  3. Nyní přisypte mouku a sůl a mísu dejte do robota, upevněte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat těsto. Já nechávám robota pracovat ne nejnižší stupeň alespoň 10 minut.
  4. Když je těsto zpracované, poprašte jej moukou, zakryjte jej utěrkou a nechte jej 1 hodinu kynout.
  5. Po hodině kynutí dejte na plech pečící papír a na ten přemístěte těsto, které rukama roztáhněte až do všech krajů plechu.
  6. Nyní do těsta vtlačte olivy a sušená rajčata dle chuti, pokapejte jej trochou olivového oleje, zakryjte plech utěrkou a nechte jej ještě alespoň 30 minut odpočívat.
  7. Po 30 minutách dejte plech s focacciou do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečte 15 – 20 minut.
  8. Po upečení nechte vychladnout.

Kategorie:

Pečivo

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang