Žádné stanování se bez nich neobešlo. Ďábelské tousty… I když se tato konzerva vyrábí i dnes, už si je dělávám domácí. Jednak mám větší kontrolu nad tím, co moje rodina jí, a pak i poměr cena/výkon je v tomhle případě nesrovnatelný. Domácí rajčata a papriky jsou na vrcholu zralosti, tak šup s nimi do tábornické klasiky.

Domaci_dabelske_tousty_na_bochnicku_s_kminemBudete potřebovat:

  • 0,5 kg mletého vepřového, já používám plecko
    Menší pšenično–žitný bochníček, kterému aromatický kmín propůjčuje typickou chuť a výraznou vůni. S krásně vláčnou vlhkou střídou a zlatavou kůrkou sypanou kmínem. S žitným kvasem.

    Menší pšenično–žitný bochníček, kterému aromatický kmín propůjčuje typickou chuť a výraznou vůni. S krásně vláčnou vlhkou střídou a zlatavou kůrkou sypanou kmínem. S žitným kvasem.

  • 3 lžíce oleje
  • 2 větší cibule
  • 2 papriky, ideálně maďarské, pálivé
  • 2 větší rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • feferonku podle chuti
  • 2 lžíce rajčatového protlaku z tuby
  • 1 lžíci hnědého cukru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 1 lžičku mleté papriky
  • sůl a pepř
  • bochníček s kmínem k podávání
  • čerstvou zeleninu na oblohu

Cibuli nakrájejte nadrobno a začněte smažit na středně rozpáleném oleji. V téhle fázi já už solím, aby se sůl do jídla takzvaně „zapracovala“. Po chvilce přidejte vepřové maso a vařečkou se ho snažte rozmělnit na drobné kousky. Opepřete. Průběžně maso míchejte a zatím si připravte papriky – omyjte je, zbavte semínek a nakrájejte na tenké proužky. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Česnek oloupejte a dva stroužky nakrájejte nadrobno. Feferonku nakrájejte na malé kostičky. Šťáva, kterou pustilo maso, už by měla být vyvařená a maso lehce hnědé. Přidejte do hrnce protlak, česnek, papriku, feferonku a chvilku restujte. Přisypte mletou papriku, mimo oheň zarestujte a podlijte malým množstvím vody. Vraťte na oheň, vsypte rajčata, přidejte cukr a ocet a za občasného míchání nechte nezakryté dusit asi půl hodiny. Šťáva by se měla odpařit a směs zhoustnout. Přidejte prolisovaný poslední stroužek česneku a nechte zchladnout. A co s tím dál? Když se chcete přiblížit originálu z konzervy, chladnou směs můžete rozmixovat, já ji mám ráda s kousky.

4295549_Bochnicek_s_kminem_1768_200_mm - CopyKrajíce bochníčku s kmínem nasucho otoustujte, potřete česnekem, navršte směs a podávejte s čerstvou zeleninou.

P. S.: Náš věčný domácí konflikt se strouhaným sýrem… Myslím, že ho zde není třeba. Můj muž ale tvrdí opak. Pakliže si ďábelské tousty posypete sýrem, doporučuji je na chvíli nechat zapéct pod grilem.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>