Dělat si domácí hořčici je taková kuchařská frajeřinka. Dnes si můžete v obchodech vybrat jakoukoliv hořčici – od české plnotučné klasiky přes francouzské ostré až k nejpikantnějším anglickým. Bez konzervantů, s medem, s pepřem, pro děti – proč ji tedy dělat doma?

Protože je to zábava. Protože si ji vyladíte podle své chuti. Protože přesně víte, co v ní je. Protože na své hosty uděláte dojem. A její výroba je jednoduchá.

Hořčice se využívá pro lepší chuť do vajíčkové pomazánky.

Hořčičná semínka

Na základní hořčici budete potřebovat

  • 100 g hořčičného semínka
  • 150 ml jablečného octa
  • 150 ml bílého vína
  • 1 lžičku soli
  • 1–2 lžičky cukru

Hořčičná semínka zalijte octem a nechte bobtnat nejlépe 24 hodin. Poté přidejte víno, osolte, oslaďte a rozmixujte do konzistence, která vám vyhovuje.

Tenhle základní recept můžete modifikovat podle své chuti – pozor ale na použití běžného octa. Kvasný lihový ocet má obvykle vyšší koncentraci než ovocné octy, a proto je nutné ho před použitím do hořčice svařit 1:1 s vodou.

Můžete ale zkusit i jiné ovocné octy. Nepřidávat víno, ale použít ocet místo celého objemu tekutiny. Zkusit med místo cukru. Přidat kurkumu pro barvu, estragon pro chuť nebo chilli papričku pro větší říz. Křen. Semínka koriandru.

Hořčici sluší odležení v chladu. Podávejte ji s domácími karbanátky, k letní grilovačce nebo s multicereálním croissantem a plátkem šunky od kosti.

Budete potřebovat:

  • 2 multicereální croissanty
  • máslo
  • 2 silnější plátky šunky od kosti
  • 2 lžičky domácí hořčice
  • 2 kyselé okurčičky
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang