Československý dietní systém (Doberský a kol.) byl poprvé publikován v Praze roku 1955. Stal se normou, podle níž se připravovala léčebná výživa ve všech českých a slovenských nemocnicích. Do roku 1980 se dočkal několika nových, přepracovaných a doplněných vydání, která odrážela čerstvé poznatky o metabolismu živin a nové medicínské postupy.

I dnes nese dietní systém používaný v českých nemocnicích stále některé znaky původního, osvědčeného Československého dietního systému. Léčebná výživa, především její teoretická rovina, je u nás v porovnání se světem na velmi dobré úrovni.

diet_dietaSpolečným znakem všech dietních postupů, tedy „diet“ v pravém slova smyslu, je zajistit pacientovi takovou výživu, aby v maximální možné míře zabezpečila příjem všech potřebných látek a živin. Jednotlivé diety jsou ordinovány při konkrétních onemocněních, skupinách onemocnění nebo i ve specifických životních situacích (těhotenství a kojení, dětský věk aj.). Dieta pak svým charakterem umožňuje pacientovi nejen správnou výživu, ale mnohdy je skutečně léčebným nástrojem. Pro přehled uvádím přibližný výčet diet, se kterými se v nemocnicích setkáte, a využití pečiva při těchto dietách.

Tekutá dieta se již díky pokroku v enterální výživě (výživa speciálními roztoky nebo sondou do trávicího traktu) téměř nevyužívá, ale v případech, že se jedná o velmi krátkou dobu jejího použití, se s ní ještě v některých zařízeních setkáte. Pečivo se při ní využívá okrajově, pouze jako součást polévek (žemlová).

Kašovitá strava je hojně zastoupena například v domech pro seniory, v léčebnách dlouhodobě nemocných atd. Paradoxně se v ní nevyskytují pouze potraviny v kašovité konzistenci, ale i ty, které lze v ústech rozmělnit bez nutnosti kousání a většího úsilí. Mnohdy se při této dietě zařazuje měkká veka a toustový chléb (někde bez kůrky) s bílou kávou.

bread_pecivoŠetřící strava, nejčastěji využívaná při mnoha onemocněních střev či žaludku, nese svůj název podle schopnosti šetřit trávicí trakt mechanicky, chemicky a termicky. Těmto pravidlům podléhá i pečivo, které je při dietě povoleno. Mechanické šetření znamená omezení příjmu zejména „hrubé“, tj. nerozpustné vlákniny. Zapovězena jsou veškerá semínka, celozrnné obiloviny, luštěniny atd. Chemické šetření zahrnuje omezení konzumace tuků zpracovaných při vysoké teplotě (smažení). Termické šetření znamená omezení příjmu horkých a ledových potravin. Z pečiva se využívají zejména pečené produkty z bílé mouky, ne však čerstvé (čerstvě kynuté a pečené). Povoleno je i sladké pečivo, avšak ne smažené. Pravidla se týkají i náplní, posypek atd.

Racionální dieta je vlastně běžné, ovšem „zdravé“ jídlo. Má podporovat léčbu všech onemocnění, která nevyžadují zásadní změnu jídelníčku. Pečivo zde má samozřejmě své neodmyslitelné místo, zejména pak vícezrnné a celozrnné pečivo.

Dieta s omezením tuků se předepisuje při onemocnění žlučníku, slinivky nebo střev, při nichž je omezena schopnost trávit tuk. Zároveň nese všechny znaky výše uvedené šetřící diety. Běžné pečivo bez náplní (bagety, rohlíky, housky, bílé kaiserky) splňuje všechny uvedené nároky a využívá se i při této dietě.

Omezení zbytků (zbytky = starý název pro vlákninu) se využívá při dietě, která vyžaduje minimální mechanické namáhání a dráždění žaludku a střev. Kromě toho, že jde opět o šetřící dietu, jsou zde navíc zakázány mnohé druhy ovoce a zeleniny, ale také celozrnné obiloviny, luštěniny a zkrátka vše, co vlákninu obsahuje ve větší míře. Opět tedy využíváme bílé pečivo a chléb, raději den staré.

Nízkobílkovinná dieta je typická pro onemocnění ledvin. O (ne)využití pečiva v tomto případě pojednával minulý článek, který si můžete přečíst zde.

4295495_newPři redukční dietě je díky sníženému objemu sacharidů omezen i příjem pečiva. Upřednostňovány jsou potraviny s nízkým glykemickým indexem, tj. hlavně celozrnné pečivo, případně grahamové (vícezrnné s otrubami).

Diabetická dieta má několik stupňů přísnosti dle schopnosti pacienta správně metabolizovat sacharidy. Ty nejpřísnější diabetické diety omezují příjem sacharidů natolik, že prostor pro konzumaci pečiva je minimální. Volnější diety pro diabetiky příjem sacharidů regulují tak, aby glykémie pokud možno co nejméně kolísala. Množstevní omezení zde nejsou nijak drastická. V těchto případech je využívání hlavně celozrnného chleba (v povoleném množství) žádoucí, protože má tato příloha jeden z nejnižších glykemických indexů.

Jako poslední uvedu dietu výživnou, která se v dnešní době rovněž příliš nepoužívá. Nikoli proto, že by nebyla potřeba (podvyživených pacientů v seniorském věku je mnoho), ale opět proto, že je zastoupena speciálními dietními doplňky. Výživná dieta má vyšší energetickou i biologickou hodnotu. Povoleny jsou všechny druhy pečiva. Upřednostňovány jsou ty, které zajistí větší příjem všech živin. Typické jsou sladké druhy pečiva s různými náplněmi, pro splnění požadovaného příjmu bílkovin a tuku nejlépe tvarohovými a makovými. Důraz je však kladen i na schopnost trávit tyto živiny, proto je tato dieta velmi často sestavována „na míru“.

Dokrupava.cz_Blanka ProchazkovaBc. Blanka Procházková, registrovaná nutriční terapeutka

PS: všechny „Rady nutriční specialistky“ najdete v stejnojmenné samostatné rubrice na jednom místě:-)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>