Ikonické je dnes velice módní slovo. Jako přívlastek se používá téměř ke všemu: povlečení, kabelkám, zadku Kim Kardashianové…:-)
Existuje-li však něco jako „ikonická snídaně,“ pro Bratislavana staršího třiceti pěti let je to deset deka tresky a dva rohlíky. A točená kofola k tomu. Na vážený salát do prodejny „RYBA“ jsme chodili všichni; je tak slavný, že má i vlastní bigbeatovou píseň (opravdu: „Desať dekov tresky“ od kapely Taktici). Já to měla v dětství za odměnu, ne cukrárnu, ale lahůdky s vysokými umakartovými stoly, které měly ještě jednu spodní poličku na odkládání věcí – tam jsem si dala svůj talířek se salátem z tresky, cítila se strašně dospěle a záviděla otci, že si k němu dává ještě „pět deka pikantního“.
Dodnes koupíte v Bratislavě dobrou váženou tresku a já ji snídám vždy, když jsem u rodičů, tady v Praze mi ale chybí. Pravda, můžete si koupit balený salát, který se jmenuje „Treska v majonéze“, ale znáte to… dlouhá trvanlivost, dlouhé, dlouhé složení… Proto, když pocítím nostalgii po domově, udělám si vlastní… A když si k ní dám celozrnnou bagetu se záparou a ovesnými vločkami, necítím se tak provinile kvůli množství majonézy…
Budete potřebovat:
Na nálev:
- 1 l vody
- 1 dcl octa
- 2 bobkové listy
- 5–6 kuliček černého pepře
- ½ lžičky hořčičných semínek
- 1 lžičku cukru

Tmavá bageta obsahující 80% celozrnné mouky (mix celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky). Obohacená záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek), která jí dodává báječnou chuť a vláčnost. Bohatě sypaná směsí ovsených vloček, sezamových alněných semínek.
Na salát:
- 400 g tresky (může být i mražená)
- 1 větší nebo 2 menší mrkve
- 1 malou cibuli
- 4–5 malých kyselých okurek
- 5–6 vrchovatých lžic domácí majonézy
- sůl a pepř
- celozrnnou bagetu se záparou a ovesnými vločkami (k podávání)
Suroviny na nálev přiveďte k varu a nechte chvilku probublávat. Poté přidejte mrkev a vařte 5–10 minut. Přihoďte tresku a ještě chvilku povařte. Čerstvým filetům stačí minutka dvě, použijete-li tresku mraženou, vařte asi pět minut. Odstavte hrnec z ohně a vše nechte v nálevu zchladnout.
Zchladlou tresku rozmačkejte vidličkou co nejvíc najemno. Mrkev z nálevu, okurky a cibuli nastrouhejte také najemno. Osolte, opepřete a ve velké míse smíchejte s majonézou. Nechte v chladu odležet ideálně do druhého dne. Podávejte s celozrnnou bagetou se záparou a ovesnými vločkami a pusťte si k tomu třeba Elány.
P.S.: A jak na domácí majonézu?

Majonéza se stala hrozným strašákem a symbolem nezdravého jídla, ale v domácím provedení to rozhodně není tak zlé. Jediné, na co si musíte dát pozor, je čerstvost vajec a trvanlivost, v lednici vydrží jen pár dní, ne jako kupovaná.
Od doby, kdy jsem zjistila, jak jednoduché je udělat si domácí majonézu, jinou nechci. Potřebujete jen pár ingrediencí, tyčový mixér a úzkou vysokou nádobu, do které se hlava mixéru vejde „tak akorát“. Tato nádoba bývá součástí mixéru, ale použít můžete i užší zavařovací sklenici nebo sklenici na pivo.
Budete potřebovat:
- 2 žloutky pokojové teploty
- 150 ml slunečnicového nebo podzemnicového oleje
- 1 lžičku dijonské hořčice
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl a pepř
Ujistěte se, že všechny přísady mají pokojovou teplotu, jinak hrozí, že se majonéza srazí a „kouzlo“ se nepovede. Do sklenice dejte všechny suroviny. Tyčový mixér vložte úplně dospodu, zapněte a pomalým plynulým pohybem vytáhněte nahoru. Hotovo. Sklenička je plná poctivé majonézy.