Dvě věci z české gastronomie mě zklamaly. Jako slovenské dítě jsem znala rakvičky se šlehačkou jenom z literatury – u nás se nikdy neprodávaly – a představovala jsem si je jako tu největší lahůdku. Poprvé jsem je ochutnala, až když jsem se v pětadvaceti přestěhovala. No – nic moc. Příliš sladké, příliš drobivé… Druhé zklamání byla smaženice. Houby a vajíčka, tak dokonalá kombinace mi chutnat musí – nezapochybovala jsem, když se můj tehdy ještě kluk rozhodl přichystat mi jídlo ze společně nasbíraných hříbků. No… On vařit umí, zklamání přinesl samotný recept. Mnoho hub pustí mnoho šťávy, vajíčka se pak neusmaží, jenom se tak nějak podivně zdrcnou a chytí nevábnou barvu… Podle mého názoru mají houby s vajíčkem vypadat nějak takhle:liskova_smazenice_rustikalni_bageta

Pro dva budete potřebovat:

  • 250–300 g pevných lesních hříbků (nebo koupených lišek, jako v mém případě)
  • 2–3 lžíce oleje
    Rustikální bageta. Světlá pšeničná bageta s vláčnou porézní střídkou a tenkou křupavou kůrkou. S žitným kvasem.

    Rustikální bageta. Světlá pšeničná bageta s vláčnou porézní střídkou a tenkou křupavou kůrkou. S žitným kvasem.

  • 1 stroužek česneku
  • 80 ml bílého vína
  • sůl, pepř
  • čerstvý tymián
  • kousek másla
  • 3–4 vejce
  • čerstvou petrželovou nať
  • kousek parmazánu nebo sýru Gran Moravia
  • rustikální bagetu k podávání

Hříbky očistěte a pokrájejte na kousky – spíš větší. V pánvi rozehřejte olej, přidejte hříbky, osolte, opepřete a smažte na mírném plameni, dokud nechytí barvu. Přidejte prolisovaný stroužek česneku a lístky ze snítky tymiánu a podlijte vínem. Stáhněte plamen a duste, až se víno odpaří a hříbky změknou. Když se vám víno odvaří dřív, než houby změknou, podlijte ještě kapkou vody, ale opatrně – houby nemají plavat. Odstavte a posypte čerstvou petrželovou natí. Usmažte na kousku másla vajíčka do krémové konzistence. Není nutné zuřivě míchat, stačí jenom tak občas prohrábnout a těsně před tím, než jsou usmažená, stáhnout z plamene – ještě dojdou. Naložte na talíř vejce, přidejte houby a navrch strouhněte kousek parmazánu. Podávejte s nějakým stylovým pečivem – třeba s rustikální bagetou.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>