O vláknině toho bylo (nejen na našem blogu) napsáno již mnoho. Asi každý dnes už ví, že to je látka žádoucí a že bychom se měli snažit jí přijímat více, než obvykle činíme. Podívejme se na ni ale trošku zblízka. Ještě v minulém století se vláknina řadila mezi tzv. balastní látky. Dle termínu, který znamená „odpadní”, je zřejmé, jaký názor na ni panoval. Domněnka, že vláknina je v potravě jaksi zbytečně navíc, měla však racionální podklad. Lidský trávicí trakt totiž nedokáže vlákninu rozštěpit na základní molekuly a využít ji jako zdroj energie. Přesto, že je vláknina ve své chemické podstatě také sacharid (stejně jako škrob), je její stavba tak složitá, že jsou na ni lidské trávicí enzymy krátké. Poradí si s ní typičtí býložravci jako koza, kůň nebo ovce, člověk si však otýpku sena k obědu dát nemůže. Obrovské množství vlákniny by ve střevech napáchalo velké škody. Proč se tedy mluví o vláknině
v samých superlativech? Protože má nezanedbatelné pozitivní účinky na zdraví. O mnohých jsme na našem blogu již psali, ale možná vás bude jeden její účinek zajímat ještě trochu více, a to vliv vlákniny na hubnutí.

Detail chleba

  1. Energetická hodnota vlákniny je velmi nízká až nulová. Protože ji nedokážeme strávit, prochází trávicím traktem nezměněna a až v tlustém střevě ji využívají jako živnou půdu přítomné bakterie. Produktem tohoto procesu jsou organické kyseliny, které se vstřebávají do organismu, a dokážeme je metabolizovat za vzniku energie.
  2. Vláknina zvětšuje objem jídla v žaludku, čímž prodlužuje pocit sytosti.
  3. Přítomnost vlákniny v jídle snižuje jeho celkový glykemický index.
  4. Nerozpustná vláknina mechanicky dráždí sliznici trávicího traktu a zabraňuje tak zácpě časté u redukčních diet.
  5. Rozpustná vláknina na sebe váže cholesterol a pomáhá tak ke snižování jeho hladiny v krvi. Hypercholesterolémie je přitom častým přidruženým onemocněním u obezity.
Tmavá bageta obsahující 80% celozrnné mouky (mix celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky). Obohacená záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek), která jí dodává báječnou chuť a vláčnost. Bohatě sypaná směsí ovsených vloček, sezamových a lněných semínek.

Tmavá bageta obsahující 80% celozrnné mouky (mix celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky). Obohacená záparou (speciální směs máčených a tepelně upravených cereálií a semínek), která jí dodává báječnou chuť a vláčnost. Bohatě sypaná směsí ovsených vloček, sezamových a lněných semínek.

 

Pečivo, tolik obávaná součást jídelníčku při redukčních dietách, nemusí být vyřazeno. Byla by to škoda. V celozrnném pečivu je až čtyřikrát více vlákniny než v pečivu z bílé mouky. Například kvalitní celozrnné bagety a celozrnný chléb jsou vítaným zdrojem potřebné vlákniny. Samozřejmě je nutné započítat je do celkového energetického příjmu a do příjmu sacharidů, který je u redukčních diet omezen dle jejich přísnosti. Úplné zakázání sacharidů v dietě je však nemožné, dlouhodobě není zdraví přínosné ani udržitelné. Hubněte tedy s chutí, najděte si svůj oblíbený celozrnný chléb a kousek snězte například u snídaně, oběda nebo v malém množství u večeře.

BlankaProchazkova_1Bc. Blanka Procházková, registrovaná nutriční terapeutka

PS: všechny „Rady nutriční specialistky“ najdete v stejnojmenné samostatné rubrice na jednom místě:-)

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>