V dnešním článku se ale budeme věnovat trochu jiným vločkám. A pochutnáte si na nich i během celého roku.

Celozrnná bageta se záparou a ovsenými vločkami je vyrobená z celozrnné pšeničné a celozrnné žitné mouky. S extra bohatým posypem vloček, lnu a sezamu. Díky zápaře (směsi máčených semínek a cereálií) získává pečivo jedinečnou chuť a vydrží déle měkké a vláčné. Zápara navíc dodává do pečiva vlákninu. Výborná i na výrobu netradičních chuťovek.
Celozrnné obiloviny by měly tvořit základ zdravého jídelníčku. Kromě sacharidů a rostlinných bílkovin obsahují nenasycené mastné kyseliny, minerální látky a vitamíny – a především hodně vlákniny. I když z vlákniny tělo nezíská prakticky žádnou energii, její dostatečný příjem zlepšuje peristaltiku střev a má blahodárné účinky na trávení. Vláknina na sebe rovněž dokáže navázat nežádoucí látky a chrání tak před vznikem civilizačních chorob. Vyvolává pocit nasycení, a proto je účinným pomocníkem při redukčních dietách. Obilné vločky se vyrábějí z různých druhů zrn – zrno se šetrně navlhčí a lisuje – zachová si tak maximum prospěšných látek. Snadno z nich připravíte různé kaše, můžete je přidat do jogurtu nebo jimi obohatit pečivo.
Pečivo s vločkami je nejenže nutričně hodnotnější, také lépe chutná. Vločky či perličky z celých zrn přidají další chuťový rozměr. Pestrost stravy je to, na co přísahají všichni „výživáři“. Proto střídejte druhy, hledejte ty nejlepší kombinace s pomazánkami, přidejte čerstvou zeleninu nebo zelené natě – pochutnáte si, vyhnete se i nudě a uděláte kus práce pro svoje zažívání. Jenom pozor u malých dětí – jejich organizmus si ještě s přemírou vlákniny neumí dobře poradit.
Pokud jste po přečtení dnešního článku dostali chuť na pečivo s vločkami, můžete si dát třeba vynikající celozrnnou bagetu se záparou a ovesnými vločkami. Vyzkoušet ji můžete se speciální mrkvovou pomazánkou s červenou čočkou, která se hodí nejen na odlehčený jídelníček. Recept naleznete zde.

(Prémiový) multicereální croissant z máslového plundrového těsta.
Obohacený směsí slunečnice, lnu, pšeničných otrub, špaldových a pšeničných vloček. Zdobený směsí semínek.
Pochutnat si můžete také na máslovém multicereálním croissantu, který je obohacený směsí slunečnice, lnu, pšeničných otrub, špaldových a pšeničných vloček. Navíc je zdobený bohatou směsí křupavých semínek lnu, sezamu a slunečnice. Jeho výhodou je i to, že se dá krásně kombinovat se slanými i sladkými chutěmi. Určitě stojí za vyzkoušení v následujících lahodných kombinacích:
http://dokrupava.cz/pena-z-uzeneho-masa-s-multicerealnim-croissantem/
http://dokrupava.cz/multicerealni-croissant-s-rerichou-a-domacim-cerstvym-syrem/
http://dokrupava.cz/tvarohovo-bananova-pomazanka-na-croissant/
Ale v naší croissantové sekci najdete ještě mnohem více receptů 🙂
Bc. Blanka Procházková, registrovaná nutriční terapeutka
PS: všechny „Rady nutriční specialistky“ najdete v stejnojmenné samostatné rubrice na jednom místě:-)