Na Cheopsově pyramidě je nápis, který praví, že otroci, kteří tuto hrobku stavěli, snědli cibule, česneku a ředkví v hodnotě 1 600 talentů (talent je stará jednotka hmotnosti a odpovídá zhruba 27 kg). Dokládá to i váhu, jakou naši předkové těmto plodinám přikládali.

Česnek a cibule mají  podobné účinky. Oba obsahují allicin a mají tudíž antibiotické účinky. Příznivě působí na krevní oběh, trávicí ústrojí, pomáhají při různých onemocněních a zkoumá se i jejich vliv při léčbě rakoviny. Jsou to zkrátka suroviny, které skvěle ochutí pokrmy, ale zároveň myslí i na naše zdraví.

Česnek a cibule mají podobné účinky. Oba obsahují allicin a mají tudíž antibiotické účinky. Příznivě působí na krevní oběh, trávicí ústrojí, pomáhají při různých onemocněních a zkoumá se i jejich vliv při léčbě rakoviny. Jsou to zkrátka suroviny, které skvěle ochutí pokrmy, ale zároveň myslí i na naše zdraví.

Cibule pochází ze západní Asie, kde rostla naplano. Poté, co se přišlo na její léčivé síly a taktéž nepostradatelné využití v kuchyni, se velmi rychle rozšířila na zahrad všech lidí na celém světě. Rozlišujeme hned několik odrůd cibule, mohou být bílé, žluté, červené, pálivé apod. Každopádně jsou všechny zdravé!

Cibule pochází ze západní Asie, kde rostla naplano. Poté, co se přišlo na její léčivé síly a taktéž nepostradatelné využití v kuchyni, se velmi rychle rozšířila na zahrad všech lidí na celém světě. Rozlišujeme hned několik odrůd cibule, mohou být bílé, žluté, červené, pálivé apod. Každopádně jsou všechny zdravé!

Cibule je jednou z nejstarších kulturních rostlin, a i když je určitě mnoho populárnějších druhů zeleniny, žádný kuchař se bez ní neobejde. Cibule dodá sílu, hloubku a barvu mnoha tradičním pokrmům, rozhodně ale zazáří i jako sólistka v receptech určených jenom pro ni. V kuchyni se využívá mnoho druhů – žlutá, bílá, červená, šalotka či jarní cibulka – všechny jsou bohaté na vitamíny A a C a v nich obsažené silice působí příznivě na srdce a krevní oběh. Sliz, který obsahují, napomáhá odkašlávání při nachlazení. Dále cibule zlepšuje činnost jater a slinivky a má silné antibakteriální účinky. Osmahnutá cibulka je měkká a má jemnou chuť, pečená je příjemně nasládlá. To proto, že obsahuje hodně cukru, který při pečení karamelizuje. Můj muž si při přípravě guláše a utopenců bere na krájení cibule potápěčské brýle. Proti štípání očí ale existují i způsoby, které nevzbuzují tolik veselosti u ostatních členů domácnosti. Osvědčená rada je opláchnout oloupanou cibuli před krájením studenou vodou.

Někdo se česneku vyhýbá, protože nechce zapáchat, někdo ho naopak vyhledává pro jeho zázračné síly. Ti, kdo se řadí právě do této druhé skupiny, díky konzumaci česneku pomáhají svému zdraví.

Někdo se česneku vyhýbá, protože nechce zapáchat, někdo ho naopak vyhledává pro jeho zázračné síly. Ti, kdo se řadí právě do této druhé skupiny, díky konzumaci česneku pomáhají svému zdraví.

Česnek patří do stejné skupiny a také se používá už od starověku. Řekové a Římané ho jedli před bitvou, aby jim dodal sílu. Jsou mu připisovány magické účinky. Mytologii spjatou s upíry jistě znáte, stroužek česneku se také věšel na krk dětem, aby je ochránil před zlem. A to, co se považovalo za babské rady, potvrdily i seriózní vědecké studie – česnek je účinné antiseptikum, působí proti ateroskleróze, astmatu, pomáhá snížit krevní tlak a ničí střevní parazity. Při kuchyňské úpravě se odstraňuje klíček uvnitř stroužku, který je hůř stravitelný. Nejúčinnější je syrový, ale chutnou pomazánku připravíte i z pečeného česneku – pečením zjemní, zesládne a není tak agresivní. A co s „česnekovým dechem“? Říká se, že pomáhá žvýkání zelené petržele a můžu to potvrdit. Částečně zápach odstraní i mléko, nejrozumnější je ale jíst pokrmy s česnekem mezi přáteli.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>