Někdo se česneku vyhýbá, protože nechce zapáchat, někdo ho naopak vyhledává pro jeho zázračné síly. Ti, kdo se řadí právě do této druhé skupiny, díky konzumaci česneku pomáhají svému zdraví.

Někdo se česneku vyhýbá, protože nechce zapáchat, někdo ho naopak vyhledává pro jeho zázračné síly. Ti, kdo se řadí právě do této druhé skupiny, díky konzumaci česneku pomáhají svému zdraví.

O léčivých účincích kuchyňského česneku jsem už psala tady. Je to nepochybně zázračná zelenina. Mám ráda jeho specifickou štiplavost, zároveň je pro mě ale nepřítel – na večírcích, kde se podává tolik oblíbená česneková pomazánka, prosím hostitele, aby ji ode mne dávali co nejdál. Tváří v tvář dobré „česnekové“ jsem tak slabá… A pro lidi s citlivějším zažíváním a žlučovými kameny dokáže být česnek velmi agresivní. Navíc, jeho pach je cítit z kůže ještě druhý den, což také nepovažuji za příjemné. Tepelnou úpravou se jeho agresivita zmírňuje, ztrácejí se ale i zdraví prospěšné látky.

Proto se tolik těším na krátkou sezonu medvědího česneku. Botanicky patří oba ke stejnému druhu, medvědí česnek je ale jemnější a podle některých zdrojů jsou jeho účinky ještě výraznější.

Medvědí česnek si na první pohled můžete splést s listy konvalinek. Spolehlivě jej ale poznáte pakliže list zlehka promnete mezi prsty - přesvědčí vás jemná česneková vůně.

Medvědí česnek si na první pohled můžete splést s listy konvalinek. Spolehlivě jej ale poznáte pakliže list zlehka promnete mezi prsty – přesvědčí vás jemná česneková vůně.

Je to jedna z nejsilnějších jarních bylin – říká se, že svoje jméno dostal proto, že je to první rostlina, kterou hledají medvědi po dlouhém zimním spánku, aby si nastartovali zažívání. Roste hojně ve vlhkých lesích, tvoří velké souvislé koberce, které ucítíte už z dálky – má opravdu silné česnekové aroma. Jeho výrazná vůně rovněž zabrání tomu, abyste si ho spletli s jedovatou konvalinkou. Můžete ho sbírat od konce března zhruba do května, kdy rozkvete. Pak rychle slábne a zatahuje se zpět do země.

Hojně se využívá k jarnímu „čištění krve“, skutečně dokáže vylepšit krevní obraz. Zároveň působí jako přírodní antibiotikum a proti plísním. Ozdravuje střevní mikroflóru, léčí průjmy a pomáhá při nadýmání. Dokáže snižovat krevní tlak. Je účinný i při zánětech dýchacího ústrojí – má zkrátka všechny dobré vlastnosti kuchyňského česneku a má i jeho skvělou chuť, jenom mi po něm není těžko. A nesmrdím.

Proto z něho dělám i vynikající pesto, sypu ho na chléb s tvarohem, dělávám ho jako špenát a přidávám ho do nádivek. Tuto bylinku jednoduše využijete všude tam, kam byste za normálních okolností dali klasický stroužek česneku.

PS: A když mi medvědí česnek dojde, uspořádám další výpravu do jarních lesů – a to je také léčivé.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>