Snad jedině cukr je kromě lepku poslední dobou tématem číslo jedna. Řeší ho a „zakazují“ si ho všichni. I ti, kteří k tomu nemají žádný zdravotní důvod a pouze si lepek, respektive bílou pšeničkou mouku, vzali jako hlavního viníka své špatné nálady, zhoršeného stavu pleti a kil navíc. Jak je to tedy s tím lepkem ve skutečnosti? Komu opravdu škodí?

Podívejte se na video s registrovanou nutriční terapeutkou Blankou Procházkovou, která vám vše ohledně lepku (neboli glutenu) srozumitelně vysvětlí. Mimo jiné se dozvíte, že pouze malá část populace lepek opravdu nesnáší a způsobuje jí velké potíže, tito lidé se mu musejí důsledně vyhýbat.

A ještě jedna zajímavost na závěr. Ačkoliv se to nezdá, mnoho lepku přijímáme také z jiných potravin než je pečivo. Pokud se tedy opravdu musíte vyhýbat lepku, čtěte pozorně složení na výrobcích, které si kupujete. Například i na uzeninách a dalších průmyslově vyráběných produktech.

Celiakii a alergii na pšenici jsme věnovali extra článek na našem blogu. Pokud se o tomto onemocnění a s ním spojeních omezeních chcete dozvědět více, můžete si přečíst tento podrobný text ze sekce Rady nutriční specialistky zde.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>