Snad jedině cukr je kromě lepku poslední dobou tématem číslo jedna. Řeší ho a „zakazují“ si ho všichni. I ti, kteří k tomu nemají žádný zdravotní důvod a pouze si lepek, respektive bílou pšeničkou mouku, vzali jako hlavního viníka své špatné nálady, zhoršeného stavu pleti a kil navíc. Jak je to tedy s tím lepkem ve skutečnosti? Komu opravdu škodí?
Podívejte se na video s registrovanou nutriční terapeutkou Blankou Procházkovou, která vám vše ohledně lepku (neboli glutenu) srozumitelně vysvětlí. Mimo jiné se dozvíte, že pouze malá část populace lepek opravdu nesnáší a způsobuje jí velké potíže, tito lidé se mu musejí důsledně vyhýbat.
A ještě jedna zajímavost na závěr. Ačkoliv se to nezdá, mnoho lepku přijímáme také z jiných potravin než je pečivo. Pokud se tedy opravdu musíte vyhýbat lepku, čtěte pozorně složení na výrobcích, které si kupujete. Například i na uzeninách a dalších průmyslově vyráběných produktech.
Celiakii a alergii na pšenici jsme věnovali extra článek na našem blogu. Pokud se o tomto onemocnění a s ním spojeních omezeních chcete dozvědět více, můžete si přečíst tento podrobný text ze sekce Rady nutriční specialistky zde.