Ačkoli jsou si podobné tvarem, jménem i kuchyňskou přípravou, botanicky jde o dva různé druhy.potatoes_brambory3

Brambor hlíznatý, naše „obyčejná“ brambora, je rostlina z čeledi lilkovitých. Je nenáročná na pěstování a díky tomu je to jedna z nejvýznamnějších kulturních rostlin. Hlízy jsou nejenom potravinou, ale i krmivem a surovinou pro výrobu škrobu a lihu.

Brambory jsou významným zdrojem sacharidů, dobrým zdrojem vitamínů C, B a K a obsahují také draslík a železo. Na našem kontinentu bylo vyšlechtěno nepočítaně druhů – rané i pozdní, určené k delšímu uchovávání, na pyré a do salátů, bílé, žluté i fialové.

NCI5_POTATO

Sladká brambora, neboli batát, je už poměrně běžně k dostání i v našich supermarketech. Jedná se o jedlou kořenovou hlízu tropické rostliny Povijnice batátové. Má nasládlou, přitom však jemně pikantní chuť, takže dobře ladí s masem – zejména krůtím a vepřovým. Existují bílé i žlutomasé odrůdy a jejich kuchyňská úprava se moc neliší. Před přípravou je stačí pořádně omýt, loupat se nemusejí. Sladké brambory se dají použít stejně jako klasické brambory – lze je vařit, smažit, péct a můžete z nich našlehat kaši. Já je mám nejraději pečené s dipem z čerstvého sýra a bylinek.

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Diskuze

Váš e-mail se nezobrazí.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>